Je hebt inmiddels vast al video's gezien van koicha op onze Instagram en TikTok. Je vraagt je misschien af: "Wat voor soort thee is dat?" In dit artikel leren we je er alles over. koicha Speelt een belangrijke rol in de Japanse theeceremonie, kan het boordevol gezondheidsvoordelen zitten en kan het echt helpen in recepten voor lattes en matcha desserts. We gaan bespreken wat koicha is, hoe je het maakt en wat de voordelen zijn.
Bekijk de video over Koicha-thee
Â
Wat is Koicha?
koicha is een speciaal soort matchapasta gemaakt met de helft van de hoeveelheid water en de dubbele hoeveelheid poeder. Veel mensen vragen zich af waarom we niet gewoon zeggen dat het gemaakt is met vier keer zoveel poeder, en daar is een reden voor.
Bij het maken van een typische portie usucha of het drinken van matcha, gebruik je 2 gram poeder en 100 ml water. Vervolgens klop je de Matcha thee om dit mooie schuim bovenop te krijgen.
Bij het maken van koicha, gebruik je 4 gram poeder en 50 milliliter water. Als je 8 gram poeder en 100 milliliter water zou gebruiken, krijg je thee met bijna 300 mg cafeĂŻne, wat veel te veel zou zijn. Daarom is het belangrijk om de richtlijn van dubbele hoeveelheid poeder en halve hoeveelheid water aan te houden, zodat je een beheersbare hoeveelheid koicha groene thee.
Hoe maak je koicha?
Laten we eerst even uitleggen hoe je koicha maakt. Je begint met het pakken van matchapoeder. Om koicha-thee, Je kunt alleen een extreem zachte matcha gebruiken, zoals matcha washimine, anders wordt hij extreem bitter. We noemen deze matcha een koicha matcha, wat betekent dat hij geschikt is voor koicha-thee.
Voordelen van het gebruik van Koicha Matcha
Stap 1: kies de ideale matcha om je koicha te bereiden
De Matcha Washimine komt van de okumidori-theeplant, die bekend staat om zijn zachtere smaak met minder bitterheid. Wanneer je de matcha in een pasta maakt, zoals met koicha groene thee, concentreert het de smaak, waardoor elke hint van bitterheid wordt versterkt. Een goede koicha matcha net als de matcha washimine zal het niet veel bitterheid hebben, dus zelfs bij deze hoge concentratie blijft het lekker zacht.
Stap 2: Zeef je matchapoeder
Zodra je een goede koicha matcha hebt gevonden om te gebruiken, kun je 4 gram poeder in de bodem van de matcha kom. Het is hier niet zo belangrijk om te zeven als bij het drinken van usucha, maar het helpt nog steeds om de smaak te verbeteren. koicha thee.
Stap 3: Voeg het water toe aan je matchakom
Nadat het poeder is gezeefd, is het tijd om het water toe te voegen. Je kunt hiervoor 50 ml warm water gebruiken, met een aanbevolen temperatuur tussen 60 en 77 graden Celsius. Matcha is over het algemeen minder gevoelig voor hitte, dus je kunt alles tussen deze waarden gebruiken.
Stap 4: Roer het matchapoeder
Zodra het water is toegevoegd, kun je het poeder erdoor roeren. Dit kun je doen met de gewone matcha garde, maar je kunt ook een speciale koicha-garde gebruiken met minder borstelharen. De klopbeweging koicha-thee is heel anders dan de klopbeweging van gewone usucha matcha. Als het gaat om koicha, Je hoeft je alleen maar zorgen te maken dat het poeder gelijkmatig wordt gemengd zonder klontjes.
Een belangrijke tip hierbij is om ervoor te zorgen dat je niet te veel koicha aan de zijkanten van de kom smeert. Als de dikke koichapasta hier eenmaal vastzit, is het bijna onmogelijk om hem er helemaal af te krijgen. Om de hoeveelheid koicha-thee, te maximaliseren, zorg ervoor dat je het onderin de kom houdt.
Stap 5: Tijd om een soepele koicha te drinken
Zodra het poeder en water goed gemengd zijn, kun je deze matchapasta gewoon in een glas gieten of zelfs direct uit de kom drinken. Dit is eigenlijk de juiste manier om te consumeren koicha-thee, die we later zullen bespreken.
Waar wordt koicha voor gebruikt?
koicha betekent simpelweg "dikke thee" en wordt gebruikt tijdens speciale theeceremonies. Terwijl de meeste Japanse theeceremonies die toeristen bijwonen usucha of "dunne thee" serveren, serveren ze tijdens speciale gelegenheden koicha of dikke matcha. Er is iets aan het drinken van zo'n krachtige mix van pasta dat een gevoel van belangrijkheid in de theeceremonie overbrengt.
Tijdens de theeceremonie waar koicha-thee wordt geserveerd, is het aan te raden dat de gast iets zoets bij de koicha eet. Dit helpt om de bitterheid te verzachten, zonder dat er zoetstof aan de koicha-thee. Bij Japanse groene thee wordt het over het algemeen afgeraden om welke zoetstof dan ook toe te voegen. Als u de smaak te bitter vindt, kunt u beter iets zoets zoals mochi bij de thee eten.
Er is een lange traditie van het eten van zoetigheden of "wagashi" tijdens de Japanse theeceremonie. Dit dient niet alleen als smaakcombinatie voor de thee, maar is ook een geschenk van de gastheer/vrouw aan de gast om de band te versterken.
Voordelen van Koicha
Wanneer je matchapoeder concentreert tot een dikke koichapasta, concentreer je natuurlijk de gezondheidsvoordelen van de thee. Zoals je misschien weet, is het unieke aan matcha-thee dat het direct met water wordt gemengd in plaats van dat het wordt getrokken. Dit betekent dat je het hele blad consumeert, in één drankje. Ongeacht de voedingsstoffen in 1 gram matcha, krijg je er 4 keer zoveel binnen als in 4 gram matcha.
Dat gezegd hebbende, moet je wel voorzichtig zijn, want het bevat ook 4 keer zoveel cafeĂŻne. Een normale kop matcha-thee bevat sowieso al veel cafeĂŻne, maar koicha is nog extremer.
Gebruik van Koicha
Er zijn een paar geweldige toepassingen voor koicha-thee. Omdat het zo dik en geconcentreerd is, is het zelfs geweldig voor bepaalde recepten. Laten we kort een paar dingen bespreken waarvoor je koicha-thee kunt gebruiken.
Koicha voor matcha lattes
Bij het maken van matcha lattes is het belangrijk om de hoeveelheid water die je gebruikt te beperken, om de drank smaakvoller te maken. Je kunt in principe een koicha matcha melk, maken door de koicha pasta te mengen met wat kokosmelk of sojamelk en dit vervolgens door te roeren. Dit is veel smaakvoller dan wanneer je gewone usucha matcha in je latte zou gebruiken, die dan waterig zou smaken.
Koicha voor foodpairing
Je hebt misschien een paar van onze video's gezien waarin we het hebben over verschillende matcha-foodpairing, en in de meeste daarvan gebruiken we koichapasta. De reden hiervoor is dat het gemakkelijk smeert, dus je kunt het op bijna alles smeren. Je voorkomt ook dat je stikt in het droge poeder wanneer je er een pasta van maakt.
We hebben bijzonder goede resultaten gevonden door een banaan in een beetje koichapasta te dopen en het zo te eten. Dit smaakt bijna als een dessert!
Koicha voor desserts
koicha matchais heel gemakkelijk te mengen in verschillende recepten. De makkelijkste manier om bijvoorbeeld matcha-ijs te maken, is door koichapasta te mengen met vanille-ijs. Groene thee-ijs of matcha-ijs kan een heerlijke traktatie zijn, maar is lastig te vinden. Zelf matcha-ijs maken kan een uitdaging zijn, maar deze methode kost je maar een paar seconden!
Waar Koicha Matcha te koop is
Als je op zoek bent naar matcha-thee die perfect is voor een koicha, dan raden we de eerder genoemde matcha washimine aan, maar ook de nakai superior matcha, Masudaen Superior Matcha en de Sakamoto sae matcha. Deze zijn extreem zacht met een lichte zoetheid, perfect voor matcha koicha.
Ik hoop dat dit artikel je een paar goede ideeën heeft gegeven over waarvoor je koicha kunt gebruiken. Misschien vind je het een zinvol onderdeel van een theeritueel, of een simpele truc die je tijd bespaart in je recepten. Waar u het ook voor wilt gebruiken, we zijn u dankbaar dat u de tijd heeft genomen om dit artikel te lezen!