Bij het kiezen van de perfecte Japanse theeset zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste komt het neer op het soort thee dat je wilt zetten. Verschillende Japanse thee vereisen verschillende hulpmiddelen om te bereiden, en in dit artikel bespreken we hoe je de perfecte Japanse theepotset of matcha-set voor elke theesoort kunt samenstellen. Laten we zonder verder uitstel beginnen.
Wat staat er op het menu?
- Essentiële gids voor het kiezen van de perfecte Japanse theesetvideo
- Japanse theeset voor Matcha
- Hoe maak je Matcha Groene Thee?
- Japanse theeset voor Sencha
- Japanse theeset voor Gyokuro
- Waarom zou je een Kyusu-theepot gebruiken?
- Waarom zou je een Matcha-garde gebruiken?
- Waar kun je een Matcha-set kopen?
Essentiële gids voor het kiezen van de perfecte Japanse theesetvideo
Japanse theeset voor Matcha
Als het gaat om matcha groene theepoeder, Je kunt iets meer gereedschap nodig hebben dan bij andere groene theeën. Hoewel dit soort gereedschap, zoals de matcha garde en matcha kom in het begin misschien intimiderend lijkt, zul je het, als je er eenmaal aan gewend bent, gemakkelijk vinden om thuis een kom matcha-thee te zetten. Met dit gereedschap kun je de Japanse theeceremonie zelf namaken. Laten we kort de gereedschappen bespreken die je kunt overwegen voor je matcha-theeset.
matcha garde
Bamboe matcha garde is misschien wel het belangrijkste en moeilijkst te vervangen gereedschap in de matcha theeset. Dit is iets waar je misschien bekend mee bent vanwege het gebruik ervan in de Japanse theeceremonie. Deze matcha garde is gemaakt uit één stuk bamboe en is zorgvuldig gesneden om het ultieme matcha-gereedschap te worden. Als je investeert in één gereedschap voor de matcha-bereiding, zou het de chasen of matcha garde. Je zult een enorme verbetering in de smaak en textuur van je matcha-thee merken, zelfs na een paar matcha-theesessies. Het onderhouden van deze matcha garde is eenvoudig; zorg er gewoon voor dat je hem een paar seconden laat weken voordat je hem gebruikt en spoel hem na gebruik af. Dit houdt hem schoon en voorkomt dat hij breekt.
matcha kom
De matcha kom is een ander belangrijk gereedschap voor je matcha-theeset. Dit zul je ook zien als je ooit deelneemt aan een Japanse theeceremonie. Dit lijkt misschien een gewone kom, maar hij heeft een paar belangrijke ontwerpkenmerken die het zetten van matcha-thee makkelijker maken. De kom is meestal cilindrischer, met steilere randen waardoor je de matcha-thee in snelle zigzagbewegingen kunt kloppen zonder te morsen. De matcha kom of chawan is ook gemaakt van dikke, zware klei. Dit draagt bij aan de betekenis, maar dient ook een praktisch doel. De matcha-kom van klei houdt veel warmte vast, dus zolang je hem voorverwarmt voordat je de matcha-thee zet, blijft de drank lang warm. Je kunt er zelfs je handen mee verwarmen op een koude dag.
Chashaku
Dit is de bamboelepel die gebruikt wordt om de Matchapoeder. Hoewel dit hulpmiddel niet per se nodig is, kan het een mooie aanvulling zijn op matcha-theesets en wordt het ook gratis meegeleverd bij veel matcha-theebundels, dus het zou makkelijk moeten zijn om er een te bemachtigen. Als je deze bamboe matchalepel niet hebt, kun je een gewone lepel gebruiken, maar het kan dan iets lastiger zijn om het matchapoeder eruit te scheppen. Het voordeel van de chashaku is dat hij een meer verticale vorm heeft, waardoor hij goed werkt om uit diepere potten zoals matcha-blikken te scheppen. Hij werkt ook verrassend goed als meetinstrument, en tijdens de Japanse theeceremonie gebruikt de theemeester simpelweg 2 grote scheppen van de Chashaku per kom matcha, wat neerkomt op ongeveer 2 gram matcha groene theepoeder.
matcha zeef
Dit is een andere optionele toevoeging aan de matcha-set, maar een die een groot verschil kan maken als het gaat om de smaak en consistentie van je matcha-thee. Omdat matcha groene theepoeder zeer fijn gemalen is, begint het klontjes te vormen zodra het wordt blootgesteld aan de luchtvochtigheid. Dit lijkt misschien niet zo'n groot probleem, maar de klontjes matchapoeder mengen zich niet goed met het water. De beste manier om dit te verhelpen is door de matcha groene theepoeder van tevoren door een zeef te halen. Dit zorgt ervoor dat het matchapoeder gelijkmatig met het water mengt en er een mooi schuim ontstaat.
Hoe maak je Matcha Groene Thee?
Â
Japanse theeset voor Sencha
Als het gaat om het voorbereiden Sencha , Er zijn veel minder hulpmiddelen nodig. Oorspronkelijk was matcha-thee de populairste theesoort in Japan. Sencha Uiteindelijk heeft matcha de overhand gekregen, deels vanwege het gemak. De bladeren worden simpelweg in water getrokken en vervolgens gefilterd om een doorschijnende infusie te creëren. Hoewel deze thee eenvoudig te bereiden is, zijn er een paar hulpmiddelen die u kunt overwegen om uw smaak te verbeteren. Sencha Zetervaring.
kyusu theepot

De kyusu Een theepot is het beste hulpmiddel om thee te zetten. Japanse groene thee. Japanse thee heeft een zeer specifieke set zetparameters en Japanse theepotten zijn ontworpen om het volledige potentieel van de bladeren te benutten.
Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het gebruik van een theepot. Ten eerste geeft het de bladeren voldoende ruimte om uit te zetten en hun smaken volledig aan het water af te geven. Theepotten hebben een bredere basis zodat ze de bladeren tijdens het zetten niet op de bodem drukken. De klei zelf kan ook van invloed zijn op de smaak. Serieuze theedrinkers melden een verbeterde umami-smaak wanneer ze Japanse groene thee zetten met ongeglazuurde klei. Omdat de klei poreus is, kun je een theepot ook gedurende een bepaalde tijd "kruiden", zodat de smaak wordt versterkt bij het zetten van dezelfde theesoort.
Je kunt andere soorten theepotten gebruiken, zoals die voor Chinese groene thee, maar er kunnen een paar nadelen aan kleven. Een voorbeeld is het filter. Chinese thee wordt meestal gemaakt van grotere bladeren, waardoor de gaten in het kleifilter vaak groter zijn dan die van een Japanse theepot. Hierdoor kunnen sommige kleinere bladeren door het filter in je kopje vallen.
Theekopjes
Japanse groene thee wordt meestal gedronken uit kleine kleikopjes, "yunomi" genaamd. Deze zijn perfect om thee met vrienden te delen, maar voor dagelijks gebruik raden we aan om Japanse groene theeuit dubbelwandige glazen. Dit zorgt niet alleen voor isolatie van de thee, maar voegt ook een extra aspect toe aan de drinkervaring. Je kunt de kleur van de thee-infusie duidelijk zien door het heldere glas. Na verloop van tijd kun je leren het uiterlijk van de infusie te associëren met de smaak van de thee, en deze leren kennen terwijl je hem zet. Soms wordt de thee wat donkerder van kleur en bitterder. Andere keren zul je merken dat de infusie troebel en zoet is. Deze verschillende signalen zijn belangrijk om op te merken bij het beheersen van elk type Japanse groene thee.
Thee bewaren
Na de kyusu theepot en de theekopjes, het enige wat je verder nog aan je Japanse theepotset wilt toevoegen, is een houder om thee in te bewaren. Hoewel losse thee zoals Sencha Kan weken of zelfs maandenlang goed blijven. Als je van plan bent een pak thee langer dan een paar maanden open te laten, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier bewaart. Bewaar de theeblaadjes in een luchtdichte verpakking, uit de buurt van licht, warmte en vocht. Als je graag veel verschillende soorten thee tegelijk openmaakt, is het misschien de moeite waard om te investeren in een paar van deze dubbel verzegelde metalen blikken voor je theebewaring.
Japanse gietijzeren theepotset
Veel mensen zoeken naar een Japanse gietijzeren theepotset, maar dat raden we eigenlijk af. Hoewel je de gietijzeren theepot vaak op foto's ziet, is het eigenlijk geen goed hulpmiddel om thee te zetten. Ten eerste is hij erg zwaar en maakt het theezetten lastig. Bovendien zijn de theepotten vaak te groot en Japanse groene thee moet je hem met een kleine hoeveelheid water zetten om de smaak te concentreren. Als het gaat om de Japanse gietijzeren theepotset, kun je deze beter links laten liggen en je beperken tot de klassieke Kyusu-theepot.
Japanse theeset voor Gyokuro
Gyokuro is vergelijkbaar met Sencha op veel manieren en daardoor kunnen de gereedschappen door elkaar gebruikt worden. Het enige verschil is dat je in luxe theewinkels misschien een andere Japanse theepot ziet die gebruikt wordt om deze premium thee te bereiden. De twee andere soorten theepotten die we zullen bespreken zijn de Shibooridashi en de Houhin
Shibooridashi
Deze wordt beschouwd als de ultieme Japanse theepotset Voor Gyokuro . Het ontwerp van deze theepot is extreem plat en lijkt op het eerste gezicht meer op een schoteltje dan op een theepot. Dit ontwerp maakt het gemakkelijk om veel bladeren en heel weinig water te gebruiken. Tijdens het bereiden Gyokuro thee voor dagelijks drinken, de verhouding van 5 gram bladeren en 150 ml water werkt prima, maar als je Gyokuro Voor speciale gelegenheden kunt u misschien iets minder water gebruiken. In duurdere theehuizen kunt u zien dat de theemeester wel 10 gram bladeren en 50 ml water gebruikt. De bladeren worden aan de basis van de shibooridashi gelegd en het water wordt eroverheen gedruppeld. Het resultaat is een extreem geconcentreerde shot. Gyokuro thee.
Houhin
Dit is nog een goede Japanse theepotset voor Gyokuro . De Houhin is net als de Shibooridashi ontworpen om meer theebladeren en minder water te kunnen verwerken. In tegenstelling tot de theepot met zijhandgreep kyusu theepot, heeft de Houhin geen extra handvat, alleen een schenktuit en een deksel. Wanneer theemeesters deze theepot gebruiken, hebben ze drie contactpunten met het porselein. Twee vingers aan de zijkant van de theepot en één bovenop het deksel. Dit voorkomt dat de hand te heet wordt tijdens het inschenken.
Waarom zou je een Kyusu-theepot gebruiken?
Het gebruik van een kyusu in je theepot biedt veel voordelen. Japanse theepotset. De reden waarom wij de Kyusu-theepot met zijhandgreep aanbevelen boven de andere eerder genoemde theepotten, is omdat het handvat de bereiding veel gemakkelijker maakt. De kleien zijhandgreep is hol, waardoor hij koel blijft, zelfs als er heet water in zit. Dit maakt het schenken van thee veel gemakkelijker en comfortabeler. De zijhandgreep is ook ontworpen om het zetten van thee sierlijker te maken. Deze zijhandgreep maakt verfijndere bewegingen mogelijk. In plaats van je hele arm te gebruiken om de thee te schenken, kun je de thee met een simpele draai van je pols uitschenken. Dit is erg belangrijk voor de esthetiek van Japanse groene thee.
Je kunt een Japanse gietijzeren theepotset of een theezeefje gebruiken om thee te zetten, maar deze hulpmiddelen produceren vaak zwakkere of meer waterige thee. Als je de rijke smaakprofielen waar Japanse groene thee om bekend staat echt wilt concentreren, kun je het beste kiezen voor de Kyusu-theepot van klei.
Waarom zou je een Matcha-garde gebruiken?
We hebben geprobeerd Matcha thee met veel verschillende hulpmiddelen te bereiden, en geen enkele lijkt beter te werken dan de bamboe matcha-garde. De beweging is niet alleen stiller en verfijnder, maar produceert ook meer schuim in vergelijking met een metalen garde. Dit schuim zorgt er niet alleen voor dat de matcha er mooi uitziet, maar ook een romigere textuur en smaak krijgt.
Waar kun je een Matcha-set kopen?

Als je verschillende soorten matcha-thee wilt proberen en alle benodigde theebenodigdheden wilt hebben om ze te bereiden, probeer dan deze bundel hier. Dit De bundel bevat 21 verschillende soorten matcha-thee uit heel Japan, evenals een matcha garde, matcha strikl en matchalepel. Met deze set krijg je alles wat je nodig hebt om de wereld van matcha-thee te ontdekken!