het ultieme gids voor het kweken van theebladeren is iets waar mensen al jaren om vragen. We hebben honderden video's gemaakt over Japanse groene thee, hoe het wordt verbouwd en hoe je het kunt bereiden, maar nooit over het kweken van je eigen thee thuis. Dit komt doordat we onze eigen thee niet verbouwen, maar samenwerken met tientallen getalenteerde boeren die enkele van de beste Japanse groene thee ter wereld produceren.
Na jarenlang door Japan te hebben gereisd en verschillende boeren te hebben ontmoet, hebben we veel geleerd over hoe de theeplant wordt verbouwd, en hoeveel werk er zit in het produceren van premium Japanse groene thee. We dachten dat we deze informatie zouden bundelen in een complete gids voor het kweken van theebladeren, zodat je thuis je eigen thee kunt kweken plant . Laten we erin duiken!
Wat is een theeplant?
Als we het over de theeplant hebben, hebben we het over Camelia sinensis. Veel dranken zoals kamille en pepermunt worden "thee" genoemd, maar technisch gezien zijn ze dat niet, omdat ze niet van de theeplant komen.
Camelia sinensis is een groenblijvende, subtropische struik afkomstig uit Zuidoost- en Zuid-Azië. Hoewel hij normaal gesproken wordt gesnoeid tot de grootte van een kleine struik, kan hij, als hij met rust wordt gelaten, uitgroeien tot een boom van wel 10-15 meter hoog. Deze grotere theebomen hebben honderden jaren nodig om hun volledige hoogte te bereiken, en sommige zeldzame theebomen kunnen zelfs ouder worden dan 1000 jaar. De theeplant geeft de voorkeur aan milde winters en warmere klimaten met seizoensgebonden regenval.
Alle echte thee komt van deze theeplant, maar er zijn twee hoofdvariëteiten en honderden subvariëteiten (cultivars) van deze plant. In het volgende deel van gids voor het kweken van theebladeren, bespreken we de twee belangrijkste soorten theeplanten.
De 2 belangrijkste soorten theeplanten
Camelia sinensis assamica

Dit theeplant staat ook bekend als de Indiase variëteit, omdat hij overal in Noordoost-India voorkomt.
De bladeren zijn veel groter dan die van de Chinese variant en de thee kan behoorlijk wat bitterheid bevatten.
Assamica-thee is geschikter voor zwarte thee, omdat een deel van deze bitterheid tijdens het oxidatieproces wordt verminderd.
Camelia sinensis sinensis

Dit theeplant staat ook bekend als de Chinese variëteit, hoewel hij niet exclusief voor China is.
Hoewel de oorsprong niet helemaal bekend is, is de thee waarschijnlijk ontstaan in Zuid-China en later naar andere delen van de wereld gemigreerd.
Er zijn gegevens over de teelt en consumptie van thee die duizenden jaren teruggaan, maar de Camelia sinsensis sinensis plant is pas in 1191 in Japan terechtgekomen.
Dit theeplant Heeft kleinere bladeren vergeleken met de assamica-variëteit en wordt vooral gebruikt voor groene thee.
Waar groeit thee?
De grootste theeproducenten ter wereld zijn India en China, gevolgd door Kenia, Sri Lanka, Vietnam, Iran en Indonesië. Japan staat slechts op de tiende plaats wat betreft de totale theeproductie, maar de kwaliteit is over het algemeen zo hoog dat het een reputatie heeft opgebouwd als een belangrijk theeproducerend land.
Hoe wordt thee verbouwd?
Vervolgens in de gids voor het kweken van theebladeren, zullen we het hebben over hoe thee wordt verbouwd. Er zijn een paar belangrijke dingen om te overwegen, en die zijn vooral belangrijk als je van plan bent om thee te verbouwen thuis kunt zetten.

Thee kweken uit zaad
Net als andere planten is de theeplantproduceert zaden om zijn genetische informatie door te geven aan de volgende generatie. De theeplant groeit een beschermende peul rond de theezaden om ze te beschermen totdat ze klaar zijn om te vallen. Zodra de theezaden klaar zijn om in de grond te vallen, zal deze peul openbarsten en de zaden loslaten, die een harde buitenste laag bevatten die lijkt op een eikel. Het maken thee te verbouwen van zaden is iets lastiger, maar het is mogelijk.
Het vermeerderen van theezaden
Om theeplanten te vermeerderen die uit zaad groeien, moet je eerst theezaden van de theeplant verzamelen. Dit kun je het beste doen in het midden tot de late herfst, wanneer de zaaddozen rijp zijn en een roodbruine kleur hebben. Zodra ze openbarsten, zou je de zaden er gemakkelijk uit moeten kunnen halen.
Kiemtijd
Om de theezaden te laten ontkiemen, moet je ze goed in de gaten houden totdat ze kleine spruitjes beginnen te vormen. Later in de gids voor het kweken van theebladeren, laten we je zien hoe je de theezaadjes laat ontkiemen, zodat ze klaar zijn om geplant te worden!
Teelt
Zodra de theezaadjes ontkiemd zijn, is het tijd om de theeplanten te cultiveren. Dit kan erg lang duren, dus zorg ervoor dat je bereid bent om de toewijding en de tijd die het kost om een theeplant te laten groeien tot hij volgroeid is, aan te gaan.
Kun je thuis theeplanten kweken?
Je kunt je eigen theeplanten thuis kweken, maar het is extreem moeilijk. Het duurt maanden of zelfs jaren voordat de theeplant als theeplant wordt herkend. Als je denkt dat je de uitdaging aankunt, laten we je zien hoe het werkt in onze gids voor het kweken van theebladeren!
Hoe: Thuis theebladeren kweken in 7 stappen
#1 Koop theezaden
Je kunt theezaden online kopen of ze verzamelen bij een kwekerij. Als je in Noord-Amerika of Europa woont, is de kans klein dat je een theeplantage in de buurt hebt, aangezien dit slechts een handvol theevelden buiten Azië en Afrika zijn.

#2 Bereid je grond voor
Als je de grond wilt voorbereiden, gebruik dan vochtige, licht zure en poreuze grond. Hiervoor raden we een mengsel van potgrond en vermiculiet aan.
Hierdoor kun je veel vocht vasthouden, zelfs als je een dag of twee geen water geeft. Dit type grond zorgt ervoor dat de thee te verbouwen uitzonderlijk goed groeit.
#3 Week en droog je zaden
Om theezaden te laten ontkiemen, kun je ze eerst 24 uur in water laten weken. Dit is nodig om de buitenste schil, die vrij taai kan zijn, zachter te maken. Doe de theezaden in een kom en voeg er wat water aan toe. Als er zaden boven komen drijven, kun je ze weggooien. Na 24 uur kun je de zaden laten uitlekken en op een zeil in de zon laten drogen.
#4 Verzorg je zaden
Je wilt niet dat de zaden helemaal uitdrogen, dus zorg ervoor dat je ze om de paar uur een beetje water geeft. Houd ze een paar dagen in de gaten, want zodra er barstjes beginnen te ontstaan, ben je klaar om ze te planten. Als je de thee te verbouwen nou ja, dan moet je ze goed in de gaten houden totdat ze klaar zijn om te planten.
#5 Plant je thee
Nadat je de theezaadjes hebt verzameld die scheuren hebben gevormd, kun je ze in een pot met aarde planten. Het is het beste om een pot te gebruiken die goed draineert, aangezien je hem regelmatig water moet geven. Voor het mengsel van aarde kun je half potgrond en half vermiculiet gebruiken om de porositeit te vergroten. Je kunt de zaadjes ongeveer 2,5 cm in de aarde begraven en ervoor zorgen dat het oog van het theezaadje recht omhoog of recht omlaag wijst.
De theezaden kun je het beste op een warmere temperatuur bewaren, tussen de 21 en 24 graden Celsius, en ervoor zorgen dat de grond vochtig blijft. Af en toe een beetje water geven en de pot afdekken met plasticfolie helpt hierbij, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt.
Na ongeveer een maand of twee kunnen de theezaden tekenen van groei vertonen. Zodra er een stengel en twee blaadjes beginnen te vormen, kun je de plasticfolie verwijderen en de theeplant zaden overplanten naar een grotere pot

#6 De plant water geven
Geef de theeplant de komende 2-3 maanden licht water en vermijd direct zonlicht.
Zet ze op een plek die de hele dag lichte schaduw krijgt, maar de theeplant kan wel wat ochtend- en late middagzon waarderen.
# 7 Laat je plant groeien
Nadat de theeplanten ongeveer 30,48 cm hoog zijn, zijn ze klaar om verplant te worden. Je kunt de theeplanten het beste in vochtige, zure grond kweken met een afstand van ongeveer 4,57 m tussen elke plant. Vermijd ook hier direct zonlicht; geef ze de hele dag halfschaduw.
Als je in een koeler klimaat woont, zul je het moeilijk vinden om de theeplanten buiten zonder potten te kweken. Thee gedijt normaal gesproken in warme, subtropische klimaten, en zelfs in het grootste deel van Japan is het te koud om thee te verbouwen.
Je thee oogsten en verwerken
Na ongeveer 3-4 jaar kan de theeplant geoogst worden. Als de theeplant te vroeg geoogst wordt, kan dit de plant ernstig beschadigen. De plant moet voldoende bladeren hebben om er een paar te kunnen bewaren voor de oogst. Nadat de bladeren geplukt zijn, is er nog meer werk te doen. De bladeren moeten verwerkt worden, en hoe ze verwerkt worden, bepaalt het soort thee dat ontstaat. In het volgende deel van de gids voor het kweken van theebladeren, bespreken we kort 4 theesoorten en hoe ze geproduceerd worden. Er zijn in totaal 6 theesoorten, maar donkere en gele thee zijn iets complexer.
#1 Groene thee
Groene thee is een niet-geoxideerde thee. Wanneer de bladeren geplukt worden van de theeplant, zullen ze op natuurlijke wijze oxideren en veranderen in een zwarte thee. Om deze oxidatie te stoppen, moet er hitte worden toegepast om de enzymen die oxidatie veroorzaken te deactiveren. Hierdoor behoudt de thee zijn groene kleur en frissere, meer citrusachtige smaken.
In China wordt de hitte toegepast door de theebladeren in een grote pan te verhitten, terwijl in Japan de hitte wordt toegepast door de bladeren te stomen. Deze twee technieken leiden tot zeer verschillende smaakprofielen, waarbij Chinese thee meer nootachtige kenmerken krijgt en Japanse thee meer plantaardige kenmerken.
#2 Zwarte thee
Zwarte thee staat bekend als een volledig geoxideerde thee. Deze keer laat de boer de bladeren van de theeplant op natuurlijke wijze oxideren en gebruikt hij na de oogst geen warmte. Tijdens het oxidatieproces worden de catechines omgezet in theaflavines, en in plaats van deze verse plantaardige kenmerken krijgt de zwarte thee warmere kenmerken van karamel of chocolade.
#3 Witte thee
Witte thee vereist de minste stappen om te produceren, maar in deze eenvoud schuilt de complexiteit. De thee wordt in wezen door een gecontroleerd droogproces gehaald, waarbij de boer zich moet bekommeren om temperatuur en vochtigheid. Traditioneel wordt witte thee in de zon gedroogd, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn.
Als de theebladeren een te hoge temperatuur hebben, koken ze en krijgen ze een meer geroosterde smaak. Als ze een te lage temperatuur hebben, blijft de luchtvochtigheid te lang hangen, wat de smaak van de thee negatief beïnvloedt.
#4 Oolongthee
Oolongthee is een gedeeltelijk geoxideerde thee. Het is verleidelijk om te zeggen dat het ergens tussen groene thee en zwarte thee in zit, maar dat is niet per se het geval. De theebladeren worden gerold, verwelkt en licht gebroken om enzymen naar het bladoppervlak te brengen en het oxidatieproces te versnellen. De oxidatie wordt vervolgens gestopt door verhitting. Deze thee heeft het meest ingewikkelde productieproces en daarom draait het meer om de vaardigheid van de producent dan om de gebruikte bladeren.
Welke grondsoort is het meest geschikt voor het planten van thee?
De theeplant groeit het beste in vochtige, lichtzure grond. Als je net begint met het kweken van thee, kun je het beste beginnen met het optimaliseren van de omstandigheden, maar het kan goed zijn voor de theeplant om te worden uitgedaagd door een ongunstige omgeving. Bergtheeplanten staan bijvoorbeeld bekend om hun goede kwaliteit thee, omdat de ruwe, rotsachtige grond en de grote hoogte een lastige omgeving vormen voor de theeplant om te overwinnen.
Hoe ver moeten de planten uit elkaar staan?
De theeplanten moeten ongeveer 4,5 meter uit elkaar staan (4,57 m) uit elkaar. Dit zorgt ervoor dat ze niet concurreren om ruimte of voedingsstoffen met de andere theeplanten.
Hoeveel licht heeft een theeplant nodig?
De theeplant Geeft de voorkeur aan halfschaduw gedurende de dag. Direct zonlicht kan wat te fel zijn, maar een beetje minder zonlicht in de ochtend en middag kan goed zijn voor de plant.
Hoeveel water heeft een theeplant nodig?

Bij het water geven theeplant, zorg je ervoor dat het water niet in de grond blijft staan. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet te nat.
De theeplant heeft niet veel onderhoud nodig, maar moet wel dagelijks water krijgen. Hij is gewend aan een omgeving met veel regenval.
Gebruik zachter water als je de theeplant water geeft, want hard water kan de pH-waarde van de grond beïnvloeden. De theeplant geeft de voorkeur aan zure grond, dus dit is belangrijk om de beste omstandigheden te creëren.
Te druk om zelf te kweken?
Als al deze stappen je te veel werk lijken, kun je het kweken van thee altijd aan professionals overlaten. Daarom werken we samen met zoveel getalenteerde boeren. De heer Sakamoto bijvoorbeeld verbouwt al sinds 1985 thee zonder gebruik van pesticiden en weet vrijwel alles wat er te weten valt over het kweken van heerlijke thee. Gyokuro thee. Als je gewoon zijn thee wilt proberen Gyokuro , Je vindt het op onze website! Hopelijk geniet je nog meer van de smaak van deze thee door meer te leren over al het werk dat gepaard gaat met het telen van premium Japanse groene thee!