Hallo allemaal, dit is Will van Nio en vandaag gaan we het hebben over de soorten meststoffen die gebruikt worden bij de productie van biologische groene thee. Na tientallen boeren te hebben gesproken en hen te hebben gevraagd hoe ze hun thee bemesten zonder chemicaliën, hebben we veel interessante antwoorden gehoord. De meeste boeren lijken hun eigen unieke manier te hebben gevonden om de thee te bemesten, en geen van hen gebruikt kunstmatige chemicaliën.
Het doel van meststoffen is om voedingsstoffen terug te geven aan de bodem. Wanneer planten in een bepaalde bodem groeien, hebben ze de neiging om na verloop van tijd de voedingsstoffen uit de bodem te putten. Door verschillende soorten organisch materiaal aan de bodem toe te voegen, kun je de voedingsstoffen in de bodem aanvullen en een gezondere groeiomgeving creëren voor het volgende jaar.
Soorten biologische meststoffen voor groene thee
Bokashi-meststof: Dit is de meststof die meneer Sakamoto gebruikt. Tijdens ons gesprek van een uur over bodemgezondheid legde meneer Sakamoto ons uit dat sedimentair gesteente een onaangeboord reservoir aan voedingsstoffen is. Sedimentair gesteente bestaat uit lagen plantaardig en dierlijk materiaal die gedurende miljoenen jaren zijn afgezet. Vervolgens "activeert" hij deze sedimenten met Bokashi-meststof, een soort compost gemaakt van organisch materiaal. Zo kan hij zijn bodem behouden. Gyokuro Planten zijn sterk en gezond, zelfs als ze 21 dagen zonder schaduw moeten.
Rijstkafmeststof: Dit is de belangrijkste meststof die dhr. Issin gebruikt, een beroemde Kamairicha Boer in Takachiho. Om voedselverspilling te beperken, gebruikt hij overgebleven organisch materiaal zoals rijstkaf, gras en druivenpitten om een voedingsrijke meststof te maken die perfect is voor het kweken van theeplanten in een bergachtige omgeving.Â
Houtskool- en kelpmeststof: Deze meststof wordt gebruikt door een van de boeren die we onlangs in Zenkouen bezochten. Hij gebruikte een combinatie van verschillende meststoffen, gemaakt van houtskool, kelp en schelpen. Hij mengt deze meststoffen in specifieke verhoudingen en bemest de grond elke herfst.Â
Theebladmeststof: De eenvoudigste manier om theeplanten te bemesten is misschien wel met extra theebladeren. Een perfect voorbeeld hiervan is op het eiland Yakushima, waar de boeren in de herfst theebladeren oogsten en ze vervolgens, in plaats van ze te gebruiken om thee te zetten, terug in de grond brengen. De theebladeren vormen dan een voedingsrijke mulchlaag die de planten helpt groeien. De grond raakt niet zo snel uitgeput, omdat de voedingsstoffen die uit de grond zijn gehaald er elke herfst weer in terugkomen.
Wat is het verschil?
De foto hierboven is genomen bij meneer Sakamoto. Gyokuro boerderij in Shibushi. De plant links is biologisch bemest en de plant rechts is conventioneel bemest. Na twee weken buiten de grond is de biologische plant nog steeds sterk en gezond, terwijl de niet-biologische plant begint af te sterven. Dit komt doordat de extra voedingsstoffen uit de biologische grond de cellulaire samenstelling van de bladeren kunnen veranderen, waardoor ze voller en gezonder worden. Dit is essentieel omdat Gyokuro moet 21 dagen in leven worden gehouden zonder direct zonlicht om de kenmerkende zoete umami-smaak te ontwikkelen.
Â