Matcha ontmythologiseerd: deskundige inzichten over waar Matcha van gemaakt is

Of je nu een fan bent van matcha of gewoon een gewone toeschouwer, de kans is groot dat je je op een gegeven moment hebt afgevraagd “waar matcha van gemaakt is”.

In dit artikel gaan we die vraag beantwoorden. We beginnen met het korte antwoord en daarna gaan we verder met het langere antwoord.

We geven je een korte samenvatting van wat matcha is en duiken daarna in de details van het productieproces van matcha. 

Dus waar matcha van gemaakt is: het korte antwoord

Er is een kort antwoord op de vraag waar matcha van gemaakt is en dat antwoord is dat matcha-thee gemaakt wordt van gemalen groene theeblaadjes.

Dit was eigenlijk de oorspronkelijke manier om groene thee te drinken in Japan, en in de afgelopen 1000 jaar heeft het een enorme transformatie ondergaan.

Er zit echter meer achter het antwoord. De vraag waar matcha van gemaakt is, kan niet beantwoord worden door simpelweg "groene theebladeren" te zeggen.

De reden dat we dit weten, is dat als je gewone groene theebladeren zou vermalen tot poeder, ze niet naar matcha zouden smaken. In plaats daarvan zouden ze extreem bitter zijn. 

Waar wordt matcha dan van gemaakt? Speciale theebladeren? Matcha moet een lange en arbeidsintensieve productie ondergaan om de zachte, romige smaak en iconische matchasmaak.

In het volgende gedeelte duiken we in het proces van matcha-thee en hoe de boer deze speciale theebladeren produceert. 

 

Leer in detail waar matcha van gemaakt is: het lange antwoord

Nu we je het korte antwoord hebben gegeven, laten we het lange antwoord op de vraag waar matcha van gemaakt is, bekijken. Wanneer mensen voor het eerst matcha tegenkomen, is het meestal de prijs die hen het meest verbaast. Zo dadelijk ziet u alle stappen die nodig zijn om premium matcha-thee te produceren en waarom het zo duur is.

Schaduw

Wanneer de theeplant aan zonlicht wordt blootgesteld, begint hij zijn theanine om te zetten in catechines als bescherming tegen uv-licht. Deze catechines bieden bescherming aan de theeplant, maar ze produceren een bittere smaak in de groene thee.

Als een boer een zachtere groene thee wil produceren, zal hij de theeplant in de aanloop naar de oogst afschermen van zonlicht. Hierdoor kan de plant meer theanine behouden en minder van deze bittere catechines produceren. Daarom zijn schaduwtheesoorten zoals Gyokuro produceren een veel zoetere smaak in vergelijking met ongebrande theesoorten zoals Sencha . 

Oogst

Japanse theeplanten kunnen tot wel vier keer per jaar geoogst worden, maar als het gaat om de samenstelling van matcha, moet de premium kwaliteit van de eerste oogst worden gemaakt. Deze oogst vindt plaats in het vroege voorjaar, van eind maart tot begin april. Gedurende deze tijd heeft de theeplant de hele winter de tijd gehad om voedingsstoffen uit de grond op te nemen en deze in één keer af te geven aan de verse spruiten van het voorjaar. 

Alleen de drie beste spruiten worden geselecteerd voor de productie van premium matcha. Deze zijn het zachtst en zoetst van smaak, maar bevatten ook de meeste voedingsstoffen. Deze lichtgroene spruiten worden ook gebruikt voor andere premium theesoorten, zoals Gyokuro en Sencha . 

Verwerking

We zijn nog maar één stap verwijderd van het ontdekken waar matcha van gemaakt is. Als je echt specifiek wilt zijn: matcha wordt gemaakt van gemalen "tencha"-bladeren. Deze bladeren worden geteeld volgens alle stappen die we eerder noemden, maar na de oogst moeten ze worden gestoomd, gedroogd en vervolgens worden de steeltjes verwijderd. Deze steeltjes doen afbreuk aan de smaak en worden daarom niet gebruikt in de beste matcha-thee. 

De jonge, in de schaduw verwerkte bladeren, waarvan de steeltjes zijn verwijderd, worden tencha genoemd en zijn nog maar één stap verwijderd van matcha. Ze moeten nu tot een fijn poeder worden gemalen in een grote, speciale molen van graniet. Deze molen heeft een groot netwerk van groeven die de tenchabladeren naar buiten duwen terwijl ze tot een steeds fijner poeder worden gemalen. Het kost deze molen slechts een uur om 50 gram kostbaar matchapoeder te produceren.

 

Waar wordt matcha van gemaakt als het van lage kwaliteit is?

Dus waar wordt matcha van gemaakt als het de soort is die je op Amazon vindt voor € 30 per pond? Het doorloopt zeker niet al deze stappen, toch? Precies. Goedkopere matcha's worden gemaakt door een deel of al deze stappen over te slaan. Ze kunnen worden gemaakt van latere oogsten, onbeschaduwde theeplanten of oudere bladeren van de theeplant. 

Dit alles resulteert in:

    1. Een minder aantrekkelijke groene kleur
    2. Een minder aantrekkelijke smaak
    3. Minder gezondheidsvoordelen

Je kunt beter je geld sparen voor hoogwaardige matcha van de eerste oogst en deze met mate drinken.

Als je matcha lattes maakt, kun je daarentegen iets goedkoper uit zijn. De matcha van lattekwaliteit die wij aanbieden, wordt geproduceerd door meneer Masuda, een getalenteerde boer in Shizuoka die zich inzet voor het kweken van theeplanten zonder het gebruik van pesticiden of chemicaliën. Deze matcha is gemaakt van latere oogsten en hoewel hij iets bitterder is, is hij geweldig in matcha lattes. Daarom hebben we besloten hem aan te bieden aan alle matcha latte-liefhebbers die hun matcha liever met melk en een beetje suiker drinken. Geen oordeel!

Eindoordeel

Dus het korte antwoord op de vraag waar matcha van gemaakt is, is dat het van tenchabladeren gemaakt is. Maar om te begrijpen wat tenchabladeren zijn, moet je het hele productieproces van matchathee doorlopen. 

Het spreekt voor zich dat er veel werk en onderzoek is verricht om de meest zachte matcha-smaak te creëren, niet door suiker toe te voegen, maar door te experimenteren met verschillende factoren tijdens de teelt en verwerking van de thee.

Na de afgelopen jaren door Japan te hebben gereisd, was het een voorrecht om tientallen boeren te ontmoeten en honderden fantastische matcha-theeën te proeven. Uiteindelijk hebben we slechts een paar van onze favorieten uitgekozen en we zijn zo enthousiast om ze met jullie allemaal te delen! Je vindt ze in onze matcha-selectie, of je kunt ze allemaal tegelijk proberen met een van onze matcha-proefpakketten. Probeer ze uit en ontdek welke je het lekkerst vindt!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4