Er zijn veel soorten Japanse theekopjes die verschillen in ontwerp en doel.
In dit artikel bespreken we alle verschillende soorten Japanse theekopjes en bekijken we wat elk uniek maakt.
We duiken ook dieper in de geschiedenis van elke productiestijl en wat je over de theekopjes kunt vertellen door er alleen maar naar te kijken.
Laten we zonder verder oponthoud beginnen! 🍵💚
Â
Verschillende soorten Japanse theekopjesÂ
Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat niet alle thee in Japan in kopjes wordt gedronken. Voor de Japanse theeceremonie wordt een traditionele Chawan gebruikt om de thee te bereiden en te drinken.
Laten we de verschillen tussen de Chawan matchakom en de Yunomi theekop bespreken.Â
Â
#1 ChawanÂ
Deze handgemaakte theekom van klei is ontworpen als het perfecte hulpmiddel voor het bereiden van matcha. De dikke, zware klei houdt de warmte goed vast en straalt ook een gevoel van belangrijkheid uit, waardoor de gast de thee met beide handen moet drinken en zich alleen op de thee moet concentreren.Â
De theemeester verwarmt de theekom voor voordat hij de matcha-thee zet. Hierdoor blijft de matcha langer warm en kun je er zelfs je handen mee verwarmen tijdens een koude ochtendthee.
Een cilindrische vorm
De chawan ziet er heel anders uit dan een gewone kom, omdat hij meer een cilindrische vorm heeft. Dit maakt het kloppen van de matcha-thee gemakkelijker, omdat er meer ruimte onderin de kom is, en de steilere randen maken morsen moeilijker.Â
Klein patroon
Ten slotte bevindt zich meestal een klein patroon aan één kant van de theekom, dat een belangrijk doel dient tijdens de theeceremonie. Wanneer de gast thee uit de kom drinkt, is het de bedoeling dat hij of zij het ontwerp naar de andere gasten draait als teken van respect, zodat zij tijdens het drinken de mooiste kant van de kom kunnen zien.
Â
#2 Yunomi
De yunomi is een theekopje dat is ontworpen voor dagelijks gebruik.
Zoals we al eerder zeiden, is de chawan ontworpen om een gevoel van grote belangrijkheid over te brengen, en dat is een van de redenen waarom hij wordt gebruikt tijdens de theeceremonie.
Aan de andere kant zijn yunomi theekopjes bedoeld om van een eenvoudiger kopje thee te genieten.Â
Dit wil niet zeggen dat deze theekopjes niet bijzonder kunnen zijn, want er gaat nog steeds veel werk en design in de productie ervan zitten.
In het volgende deel bespreken we de verschillende stijlen van Yunomi en de geschiedenis achter elk.Â
Â
Verschillende soorten Yunomi
Hagi

De Hagi is een ouder, traditioneel type Yunomi dat van steen wordt gemaakt. De glazuurstijl is overgenomen van de Koreaanse stijl van aardewerk.
In de 15e eeuw was er een grote concurrentie tussen Japan en Korea op het gebied van aardewerkproductie, en veel Koreaanse pottenbakkers werden gerekruteerd vanwege hun talenten.
Dit leidde tot meer Koreaanse invloed op Japans aardewerk in deze periode, wat duidelijk te zien is in dit soort Japanse theekopjes.
Je zult veel Hagi-theekopjes zien met dit gebarsten witte glazuureffect, aangezien dit een van de meest prominente stijlen van die tijd was.Â
Â
Karatsu

Dit is weer een Japans theekopje dat gemaakt wordt met behulp van een hoogovenproces en glazuur.
De ijzeren beschildering wordt eigenlijk onder het glazuur aangebracht, waardoor de textuur uniform is, ook al is de kleur anders.
Dit type theekopje van klei werd minder populair met de introductie van porselein in Japan, maar heeft sindsdien een heropleving gekend dankzij de hulp van Nakazato Muan, een beroemde Japanse pottenbakker die leefde van 1895 tot 1985.Â
Â
Shino

Dit was de eerste echt Japanse stijl van wit glazuur die werd gebruikt voor de Yunomi-theekopjes.
Een van de meest opvallende kenmerken van dit soort Japanse theekopjes zijn de oxidemarkeringen, gemaakt van veldspaat en toegevoegd om kleur en textuur aan het kopje te geven.
Misschien wel het meest opvallende kenmerk van dit soort Japanse theekopjes zijn de kleine gaatjes die verspreid over het kopje zitten.
Deze stijl wordt soms ook wel citroenschil of "Yuzuhada" genoemd, vanwege de gelijkenis met de buitenkant van een citroen.
Mashiko

Dit type Japanse theekopjes ontlenen hun naam aan het stadje Mashiko, waar ze oorspronkelijk werden gemaakt.
De eerste versies van deze kleien theekopjes waren rood van kleur, omdat ze gemaakt waren van de rode klei waar het stadje beroemd om was.
Een pottenbakker genaamd Shoji Hamada moedigde meer creatieve vrijheid aan bij het vakmanschap van dit type Japanse theekopjes. De exemplaren die in het begin van de 20e eeuw en later werden geproduceerd, zullen daarom minder van dit standaard rode kleiontwerp hebben.Â
Â
Wabi sabi

Dit is geen typisch Japans theekopje, maar eerder een algemene artistieke stijl. Je ziet deze stijl terug in alle soorten Japanse kunst, vooral als het gaat om theeservies.
Je zult asymmetrie, imperfecties en een gebrek aan uniformiteit opmerken in het Japanse theeservies dat in deze stijl wordt geproduceerd.
Het idee is niet om te streven naar perfectie, maar om vreugde te vinden in de imperfecties. In bredere zin is het doel om de imperfecties in het leven en de natuur te omarmen en hun schoonheid te vieren.
Â
Verschillende productietypen Japanse theekopjes
Naast de verschillende soorten Japanse theekopjes zijn er ook verschillende productiestijlen. Deze productiestijlen variëren afhankelijk van het gebruikte materiaal en de algemene geest van het vakmanschap.
KleiÂ
Dit zijn de originele soorten Japanse theekopjes. Er zijn plaatsen in Japan zoals Tokoname waar van nature klei van hoge kwaliteit voorkomt en waar ze uitstekende kwaliteit Japanse theepotten en Japanse theekopjes produceren. Klei is zwaarder dan porselein, maar het kan gemakkelijker te bewerken zijn
Porselein
Porselein werd veel later in Japan geĂŻntroduceerd en werd al snel populair. Chinees porselein werd niet alleen in Europa, maar ook in Japan beschouwd als een groot statussymbool.Â
Tegenwoordig is porselein veel betaalbaarder, waardoor het heel gebruikelijk is om thee in kleine witte porseleinen kopjes te serveren. Â
