Waarom je geen theezakjes moet gebruiken om thee te zetten

Als je ooit thee hebt gedronken, is de kans groot dat je op de een of andere manier ervaring hebt met een theezakje. Dit is wereldwijd de meest voorkomende manier om thee te drinken, maar je zult merken dat we geen zeefjes gebruiken om Japanse groene thee te bereiden in een van onze video's. Er zijn 5 belangrijke redenen hiervoor, en in dit artikel gaan we ze allemaal bespreken. Laten we de 5 redenen om geen theezakje te gebruiken eens bekijken.

Reden #1 om geen theezakje te gebruiken: Bladeren van lage kwaliteit

De eerste en belangrijkste reden om geen theezakje te gebruiken, is dat er vaak bladeren van extreem lage kwaliteit worden gebruikt. Dit zijn de overgebleven bladeren en stelen van het theeproductieproces, die minder voedingsstoffen en smaak bevatten.

Toen we de theeplantage van Satoen in Shizuoka bezochten, leerden we over deze techniek. Bij de productie van hoogwaardige thee worden de onzuiverheden verwijderd met een reeks machines. De boeren legden uit dat deze onzuiverheden vaak worden verkocht aan bedrijven die ze in theezakjes gebruiken. Ik ben blij dat er geen verspilling plaatsvindt, maar ik wil het niet zelf drinken.

Hoge kwaliteit Japanse losse thee wordt gemaakt van de verse scheuten van de theeplant. Deze worden ook gemaakt van de eerste oogst, die plaatsvindt in het vroege voorjaar. In de winter slaat de theeplant voedingsstoffen uit de grond op en geeft deze vervolgens in maart of april af aan de verse scheuten. Zodra deze geplukt zijn, kunnen ze worden geregenereerd, maar met een lagere voedingsdichtheid.

Daarom is de eerste oogst zo gewild en levert het zoetere en complexere thee op. Een boer kan de theeplant dan een tweede, derde en zelfs een vierde keer oogsten, maar de smaak zal elke keer afnemen. De latere oogsten zijn veel minder gewild en worden daarom gebruikt om goedkopere thee te maken, zoals theezakjes en thee in flessen.

Reden #2 om geen theezakje te gebruiken: Kleinere snede

Stel je voor dat je theeblaadjes van hoge kwaliteit in een theezakje gebruikt. Eerlijk gezegd zijn er verschillende kwaliteitsniveaus binnen theezakjes, waarbij sommige blaadjes van betere kwaliteit gebruiken dan andere. Om de blaadjes comfortabel in het theezakje te laten passen, moeten ze kleiner worden gesneden.

Door de theeblaadjes kleiner te snijden, vergroten ze hun oppervlakte en gaan ze sneller achteruit. Het verwijdert ook veel etherische oliën uit het blad. De etherische oliën zijn de vluchtige stoffen in een theeblad die het zijn complexe aroma en smaak geven.

Dit is een van de redenen waarom je bij het drinken van een losse thee van hoge kwaliteit, meerdere lagen smaak en aroma binnenkrijgt, terwijl een theezakje slechts één smaaklaag heeft. We beschrijven theezakjes als "plat" van smaak, wat betekent dat de smaak maar één kant op gaat. Je kunt niet echt een heerlijke drinkervaring hebben met een theezakje, het gaat meer om het gemak.

Omdat de theeblaadjes gesneden moeten worden om in een theezakje te passen, aarzelen producenten om hun beste kwaliteit theeblaadjes te gebruiken voor theezakjes. Het is beter om ze gewoon in de gebruikelijke losse vorm te bereiden, met niets anders dan een theepot van klei en water.

Reden #3 om geen theezakje te gebruiken: Minder ruimte om uit te zetten

Laten we nu doen alsof we theeblaadjes van hoge kwaliteitnemen en ze perfect in een theezakje doen zonder ze te snijden. Zoals we al eerder zeiden, zou dit waarschijnlijk nooit gebeuren, maar stel je even voor. De blaadjes zouden nog steeds krap zitten en niet genoeg ruimte hebben om uit te zetten.

Japanse groene thee wordt strak opgerold in deze naaldachtige vormen, zodat de smaak behouden blijft tot de thee klaar is om te trekken. Wanneer je water aan deze blaadjes toevoegt, zetten ze uit en geven ze hun volle smaak af aan de infusie. Als de blaadjes te klein zijn, kunnen ze niet volledig uitzetten en blijft een deel van de smaak in het blad achter.

Daarom raden we aan om een kyusu theepot over een zeef te gebruiken, omdat de theepot de blaadjes veel ruimte biedt om te bewegen en zich te openen tijdens het trekken. De zeef drukt de blaadjes echt tegen elkaar aan en maakt het moeilijk om open te gaan. Of je nu een zeef of een theepot gebruikt, het is beter dan een theezakje, dat de blaadjes de minste ruimte biedt.

Reden #4 om geen theezakje te gebruiken: Andere toevoegingen

Zelfs als je een perfect theezakje zou maken, met hoogwaardige blaadjes, volledig ongesneden en in een gigantisch theezakje geplaatst zodat ze kunnen uitzetten, loop je nog steeds tegen een laatste probleem aan: het theezakje zelf. Het materiaal waarvan een theezakje gemaakt is, kan variëren, en we hebben theezakjes gezien die papier, plastic, metaal, lijm en touw bevatten. Dit alles verstoort de smaak van je kopje thee.

Als je de blaadjes uit een theezakje zou halen en alleen het zakje zelf zou zetten, zou je waarschijnlijk een zeer onaangename smaak krijgen. Dit is hetzelfde wat er gebeurt met je thee tijdens het zetten, je bent er misschien alleen aan gewend.

Een groot voordeel van het zetten van losse thee is de eenvoud ervan. Je gebruikt alleen blaadjes en water. Er is enig contact met de kleien theepot, maar sommigen beweren dat dit de smaak van de thee zelfs kan versterken. We hebben het nog niet eens gehad over het afval dat een theezakje produceert. Elke 2 gram thee zit apart verpakt in een theezakje en sommige theezakjes zitten zelfs al in zakjes, wat ze nog meer verspilt.

Als je klaar bent met het zetten van losse thee, kun je deze gewoon composteren en de blaadjes terug in de aarde gooien. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de plastics en kleurstoffen uit het theezakje in je theekopje of op de vuilnisbelt belanden.

Reden #5 om geen theezakjes te gebruiken: Geen extra trektijd

Tot slot komen we bij de laatste reden, namelijk dat je theezakjes echt niet meerdere keren kunt gebruiken. Theezakjes zijn bedoeld om heel snel in water te trekken, daarom worden ze tot zulke kleine stukjes vermalen.

Het hete water onttrekt snel alle smaak in één keer en daarna kun je het theezakje weggooien. Natuurlijk kun je het theezakje een tweede keer gebruiken, maar de smaak zal minimaal zijn.

Losse thee daarentegen kan 3, 4 of zelfs 5 keer worden gezet. De smaak verandert van zet tot zet, doordat verschillende smaak- en aromalagen uit het blad worden gehaald. Sommigen geven zelfs de voorkeur aan de smaak van de tweede zet, omdat de thee dan krachtiger wordt.

Dit helpt ook om de mythe te ontkrachten dat losse thee duur is. Hoewel je misschien ongeveer € 1 betaalt voor 5 gram thee, kun je met die thee 4-5 kopjes zetten, dus voor slechts een paar cent kun je een supergroene en smaakvolle kop thee zetten. Sommige theesoorten, zoals bankje, Genmaicha en Hojicha zijn nog goedkoper, wat je een prima instappunt geeft in de wereld van hoogwaardige Japanse groene thee.

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond. Als je van theezakjes houdt, is dat geen probleem. Vergelijk ze gewoon met losse thee om te zien of je een verschil merkt. Zodra je de stap zet en overstapt op losse thee, zul je niet alleen een verschil in smaak merken, maar ook in variëteit. Bij losse thee zijn er duizenden verschillende soorten om uit te kiezen, afhankelijk van regio, productiemethode en groeiomstandigheden. Dit geeft je veel betere opties dan de standaard groene en zwarte theezakjes die je in de winkel ziet.

Als je een paar verschillende theesoorten wilt uitproberen en wilt zien welke je het lekkerst vindt, kun je een van onze theeproeverijen. Veel van onze proefmonsters worden zelfs geleverd met het juiste theeservies, zodat je alles hebt wat je nodig hebt om heerlijke kopjes thee te zetten. Japanse groene thee.

Terug naar blog

1 reactie

I want to buy a matcha latte machine and use fresh ceremonial leaves for making them into a powder at home for more freshness. Do you sell ceremonial green tea leaves for making my own matcha? Thanks Pepper

Pepper Black

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4