Wat is de beste thee voor een verzachtende keel?

Wat is de beste thee voor een verzachtende keel? 🤧

In dit artikel gaan we proberen daarachter te komen. We bekijken ook hoe keelverzachtende thee werkt en waarom het een effectieve manier kan zijn om de symptomen van keelpijn te verlichten.

Tot slot bekijken we welke theesoorten het beste zijn om te drinken bij keelpijn en waar je ze kunt vinden.

Laten we zonder verder oponthoud beginnen! 🍃

 

Hoe werkt keelverzachtende thee?

Voordat we het hebben over de beste keelverzachtende thee, bespreken we eerst hoe thee je keel kan verzachten.

Hier gaan we kijken naar verschillende kenmerken van thee en hoe ze je keel kunnen verzachten.

Keelverzachtende thee bevat antioxidanten

Het eerste aspect van een goede keelverzachtende thee is dat deze veel antioxidanten bevat.

Meer antioxidanten in je voeding kan een geweldige manier zijn om ontstekingen te verminderen.

Omdat keelpijn meestal wordt veroorzaakt door een ontsteking in de keelholte, kan het in theorie worden verminderd met antioxidanten. 

In een later hoofdstuk bespreken we welke soorten antioxidanten in groene thee zitten en welke theesoorten de meeste antioxidanten bevatten. 

Verlicht ongemak

Een andere manier waarop keelverzachtende thee kan helpen, is door slijm en ongemak te verwijderen. De warmte van de thee zelf kan helpen bij het verwijderen van slijm, wat vaak de oorzaak is van keelpijn. 

Versnelt het genezingsproces

Net zoals de warmte van keelverzachtende thee de ophoping van slijm kan verminderen, kan het ook helpen het genezingsproces te versnellen. De warme vloeistof helpt de bloedvaten te verwijden en de bloedtoevoer naar de probleemgebieden in het lichaam te vergroten. Dit helpt het herstel te versnellen, wat cruciaal kan zijn als je probeert een zere keel te boven te komen.

Houdt je gehydrateerd

Tenslotte kan een keelverzachtende thee helpen om het lichaam gehydrateerd te houden. Soms kan het lastig zijn om voldoende water te drinken zonder constante herinneringen. Als je je water in de vorm van een heerlijke thee binnenkrijgt, is het veel gemakkelijker om het de hele dag door te drinken. Als je goed gehydrateerd bent, is je lichaam veel beter toegerust om te vechten tegen wat je op dat moment ook maar dwarszit.

 

Wat is de beste keelverzachtende thee?

#1 Sencha  

Zoals we al eerder vermeldden, kunnen antioxidanten een belangrijk ingrediënt zijn in een goede keelverzachtende thee. Dit betekent dat je moet kiezen voor een thee met een hoog gehalte aan antioxidanten.

De belangrijkste antioxidant in groene thee zijn catechines, met name epigallocatechinegallaat (EGCG). Net als cafeïne worden catechines door de theeplant aangemaakt als afweermechanisme. Wanneer de theeplant aan zonlicht wordt blootgesteld, begint deze theanine om te zetten in catechines als bescherming tegen uv-licht.

Sterke concentratie catechine

Deze catechines zorgen voor een bittere smaak in de thee, maar ze kunnen grote gezondheidsvoordelen bieden. Hoewel sommige premium Japanse groene theeën worden overschaduwd om de bitterheid te verminderen, Sencha Theesoorten zijn meestal onbeschaduwd. Dit betekent dat ze een hogere concentratie catechinen bevatten, waardoor ze vaak worden aanbevolen bij verkoudheid en griep. 

Bereid de thee op een hogere temperatuur om meer catechinen te extraheren.

Als je echt meer catechinen wilt extraheren en een krachtige keelverzachtende thee wilt maken, kun je de thee op een hogere temperatuur zetten. Catechinen zijn moeilijker te extraheren, daarom raden we meestal aan om water van een lagere temperatuur te gebruiken als je minder bitterheid in je thee wilt. Als je heet water gebruikt, krijg je meer antioxidanten binnen, maar de smaak zal veel intenser zijn. 

 

#2 Gyokuro  

Gyokuro is de meest gewilde bladthee in Japan. Het is beroemd geworden om zijn krachtige zoete en hartige smaak, die geperfectioneerd wordt tijdens een lang en zorgvuldig productieproces. Tijdens het productieproces wordt de theeplant 3 weken voor de oogst bedekt met een soort net.

 

De afdekking voorkomt dat de thee zoveel catechines aanmaakt, waardoor er meer van de zoete en hartige theanine behouden blijft. Hoewel catechines veel erkenning krijgen als het gaat om de gezondheidsvoordelen van groene thee, kan theanine ook een aantal positieve effecten hebben.  

Sterke concentratie theanine

Van theanine wordt gedacht dat het de opname van cafeïne vertraagt en een kalmerend effect op de hersenen heeft. Daarom melden mensen die groene thee drinken dat ze zich de hele dag door kalm en alert voelen, zonder de crash of nervositeit. Het lijkt erop dat de cafeïne en theanine in een thee zoals Gyokuro werken synergetisch samen om je het beste van twee werelden te geven. 

Een dikke textuur die bijna doet denken aan een olie

De reden waarom Gyokuro De textuur zorgt voor een goede keelverzachtende thee. Een van de aspecten die de drinkervaring van thee verbetert, is het mondgevoel. Gyokuro heeft een dikke, zware smaak in de mond die bijna doet denken aan olie.  

Als je drinkt Gyokuro Bereid met veel bladeren en heel weinig water, is het de bedoeling dat je niet alleen de smaak proeft, maar ook de textuur terwijl het druppel voor druppel over de tong glijdt. Deze dikkere theetextuur heeft ook het potentieel om je keel te verzachten, waardoor... Gyokuro Nog een geweldige keelverzachtende thee. 

 

#3 Hojicha

Een andere goede keelverzachtende thee op onze lijst is Hojicha . Hojicha is een speciaal soort geroosterde thee uit Japan. Het wordt meestal gemaakt van de oudere bladeren en stengels van de theeplant. Nadat de bladeren verwerkt en gedroogd zijn, worden ze geroosterd in een grote hete pan of een brandmachine.

geroosterde thee

Tijdens het brandproces veranderen de theebladeren van groen naar bruin en verandert ook de smaak. De thee verruilt deze frisse, citrusachtige en plantaardige tonen voor warmere tonen van koffie, karamel en chocolade. Dit maakt de thee veel rustgevender en een geweldige thee om te bewaren als keelverzachter. 

Ideaal voor de winter

De smaak van Hojicha is veel geschikter voor de wintermaanden, waarin de meeste mensen natuurlijk last hebben van keelpijn. Hoewel deze thee met zijn bruine bladeren en roodachtige vloeistof op zwarte thee lijkt, is het eigenlijk een soort groene thee. Terwijl zwarte thee mag oxideren, wordt deze thee gemaakt van niet-geoxideerde, groene theebladeren die na het productieproces zijn geroosterd. 

 

#4 Bancha 

bankje Kan een geweldige thee zijn, niet alleen tegen keelpijn, maar ook tegen algemene kwalen. Terwijl de meeste Japanse groene theeën worden gemaakt van de jongere bladeren van de theeplant, wordt bancha eigenlijk gemaakt van de oudere, rijpere theebladeren.

 

Lagere cafeïne en hogere mineralen

Deze bladeren zijn taaier, bevatten minder cafeïne en meer mineralen. De reden dat ze weinig cafeïne bevatten, is omdat de theeplant cafeïne produceert als afweermechanisme om zichzelf te beschermen tegen insecten. De jongere, zachtere theebladeren zijn kwetsbaarder en vereisen daarom meer bescherming. De oudere, dikkere bladeren zijn sterker en hebben niet zoveel bescherming nodig.

Goed voor de spijsvertering

Bancha zou ook goed zijn voor de spijsvertering, daarom wordt het vaak na een maaltijd gedronken. De smaak is milder dan die van Sencha , met aardse houttonen. Deze thee kan ook hogere temperaturen verdragen, wat het, zoals we al eerder noemden, een goede keelverzachtende thee maakt. Met banchathee kun je eigenlijk niet misgaan, en met een betaalbaar prijskaartje is het een goede thee om in huis te hebben voor het geval je ziek wordt of na een maaltijd een drankje nodig hebt. 

 

#5 Matcha 

matcha is een ander voorbeeld van een goede keelverzachtende thee, maar er is veel verwarring over. Veel mensen vragen zich af wat matcha is, of het überhaupt een theesoort is, en het antwoord is ja! Matcha is in wezen een groene thee in poedervorm, maar moet van speciale theebladeren worden gemaakt.

 

Bladeren bevatten de meeste voedingsstoffen.

Net als bij Gyokuro , De theeplanten die gebruikt worden om matcha te maken, worden 3 weken voor de oogst in de schaduw gezet. Vervolgens worden de 3 beste scheuten geselecteerd, omdat deze de meeste voedingsstoffen bevatten en het zachtst en zoetst van smaak zijn. Zodra de bladeren geoogst zijn, worden ze verzameld om gestoomd, gerold en gedroogd te worden.

Vervolgens ondergaat de thee 2 stappen die je in de Gyokuro productieproces. De bladeren worden ontdaan van hun steeltjes, wat de smaak, kleur en gezondheidsvoordelen van de thee ten goede komt. Deze gele steeltjes doen afbreuk aan de groene matchakleur en de zachte, natuurlijk zoete smaak van de thee. Daarom worden ze verwijderd bij de productie van hoogwaardige matcha van ceremoniële kwaliteit.

Je consumeert het hele blad

Met zoveel verschillende matcha voordelen, Het is geen wonder dat mensen het overal gebruiken als keelverzachter.

De reden waarom matcha zo goed werkt als keelverzachter, is dat je bij het drinken ervan het hele blad consumeert, samen met alle gezondheidsvoordelen.

Dit onderscheidt het van theesoorten zoals Sencha waarbij je alleen de in water oplosbare componenten aan de buitenkant van het blad consumeert. Dit betekent dat matcha meer cafeïne bevat, meer theanine en natuurlijk ook meer antioxidanten!

 

Eindoordeel over de beste keelverzachtende thee 

Bij het vinden van de beste keelverzachtende thee komt het allemaal neer op wat je het liefst drinkt. Om een nieuwe gewoonte aan je dagelijkse routine toe te voegen, is het veel makkelijker als je er zelf ook van geniet.

Daarom is onze belangrijkste aanbeveling om eerst gewoon veel verschillende theesoorten te proberen om te zien welke je lekker vindt. Zodra je je favoriete keelverzachtende thee hebt gevonden, kun je die bewaren voor de volgende keer dat je ziek wordt!

Als je dit artikel leuk vond, lees dan zeker onze 👉 Ultieme gids voor verkoudheids- en griepthee

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4