Met al die verschillende matcha-kwaliteiten kan het lastig zijn om ze allemaal bij te houden. Daarom hebben we deze eenvoudige en makkelijk te volgen gids voor je gemaakt.
We leggen uit wat matcha-kwaliteiten zijn, waarom ze belangrijk zijn en nemen je vervolgens mee door de verschillende matcha-kwaliteiten.
Laten we beginnen! 🎨
Wat zijn matcha-kwaliteiten?
Matcha-kwaliteiten, zoals ceremoniële kwaliteit, hebben eigenlijk geen technische definitie, maar een goede manier om ze te onderscheiden is door te kijken naar het beoogde doel.
Ze fungeren als een soort vervanger voor kwaliteit, en net zoals je niet zou koken met een topwijn, zou je ook niet bakken met een premium matcha.
De beste matcha zou verspild worden als je het zou toevoegen aan melk en suiker.
De premium matcha-kwaliteiten zijn bedoeld om puur te worden geproefd en de lagere matcha-kwaliteiten zijn bedoeld om te mengen met andere ingrediënten.
In het volgende gedeelte laten we je zien hoe de verschillende matcha-kwaliteiten worden gemaakt en hoe ze verschillende doeleinden dienen.
Verschillende matcha-kwaliteiten en waarvoor ze worden gebruikt
Hier zijn drie van de basis matcha-kwaliteiten (van beste tot slechtste). Soms zie je er maar twee genoemd, maar het is belangrijk om onderscheid te maken, want de middelste optie kan op zichzelf best lekker zijn, maar misschien niet geschikt om puur te drinken.
Trouwens, als je wilt weten welke matcha er in Starbucks wordt gebruikt, kun je ons artikel lezen 👉 Welke matcha gebruikt Starbucks? Veel erger dan je denkt
#1 Ceremoniële Matcha-kwaliteiten

Als er een technische definitie bestaat voor Ceremoniële Kwaliteit, is het een matcha die bedoeld is voor theeceremonies, gemengd met water en puur gedronken.
In tegenstelling tot een latte kan deze matcha zich niet verstoppen, hij moet goed zijn!
Er gaat veel werk zitten in de productie van deze zachtere en zoetere matcha-kwaliteiten, dus laten we er even kort naar kijken.:
Eerste oogst
Als we het bij Nio hebben over ceremoniële matcha-kwaliteiten, bedoelen we de matcha van de eerste oogst. De theeplant kan tot wel vier keer per jaar worden geoogst, maar de eerste oogst bevat de meeste voedingsstoffen.
Schaduw
De theeplanten worden 3 weken voor de oogst in de schaduw gezet om een zachtere en zoetere smaak te ontwikkelen. Dit komt doordat de theeplant bij blootstelling aan zonlicht meer bittere catechines en minder zoete en hartige theanine produceert.
Oogst
Wanneer de eerste oogst plaatsvindt, begin tot midden in de lente, worden de theebladeren geoogst, maar alleen de bovenste 3 scheuten worden geselecteerd. Deze bevatten de meeste voedingsstoffen en de zachtste smaak, waardoor ze het meest gewild zijn voor premium theesoorten zoals matcha.
Verwerking
De verwerking van de bladeren voor premium matcha is vergelijkbaar met die van andere Japanse groene thee, op twee uitzonderingen na. Ten eerste worden de steeltjes verwijderd, wat de smaak zou aantasten, en ten tweede wordt de thee gemalen in de stenen molen. Deze grote molen is gemaakt van graniet en heeft een groot netwerk van groeven die de bladeren naar buiten duwen terwijl ze worden vermalen tot een steeds fijner poeder. De molen heeft slechts een uur nodig om 50 gram van dit kostbare poeder te produceren.
Daarom zijn de ceremoniële matcha-soorten ideaal om puur te drinken. Tijdens de lange, arbeidsintensieve teelt en productie ontwikkelt de thee een natuurlijke zoetheid en is er geen melk of suiker nodig.
#2 Latte Matcha-soorten

Als je een aantal stappen overslaat, krijg je matcha van mindere kwaliteit die perfect is voor lattes zoals deze. Matcha van lattekwaliteit. We maken graag onderscheid in deze categorie, want ook al maak je een matcha latte, Matcha-tonic of matcha limonade wil je nog steeds hoge kwaliteit!
Onze matcha van lattekwaliteit wordt geteeld in Shizuoka door een getalenteerde theeboer die de thee produceert zonder pesticiden of chemicaliën te gebruiken. Hij gebruikt alleen een latere theeoogst, waardoor de matcha van lattekwaliteit voor een fractie van de prijs te koop is.
Hij is niet zo groen van kleur en iets bitterder, maar dat is geen probleem, want hij is bedoeld om te mengen met melk en suiker voor een heerlijke matcha latte! De prijs is betaalbaarder, wat fijn is omdat je elke ochtend een paar schepjes aan je latte kunt toevoegen zonder je zorgen te maken over de kosten.
#3 Culinaire Matcha-kwaliteiten

Ten slotte hebben we de laagste kwaliteit matcha: culinaire matcha.
kun je matcha drinken om te bakken? Hoewel het technisch gezien eetbaar is, zal het puur drinken ervan resulteren in een extreem bittere smaak!
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze matcha's bedoeld om met andere ingrediënten te worden gemengd om allerlei culinaire lekkernijen te creëren, zoals matcha-ijs, matcha cakes, matcha-cheesecake of matcha basque cheesecake, matcha koekjes of matcha koekjes.
Over het algemeen geldt: hoe meer je aan de matcha toevoegt, hoe minder de kwaliteit uitmaakt.
Waar vind je de beste matcha-kwaliteiten?
Hoe dan ook, ik hoop dat onze gids duidelijk is over het onderscheid tussen de verschillende matcha-kwaliteiten. Als je de kwaliteit van matcha thuis wilt testen, kun je de kleur eenvoudig vergelijken op een vel papier en kijken hoe groen deze is. Als de kleur levendig groen is, heb je waarschijnlijk een goede matcha en als deze meer bruin of geel is, is de kans groot dat je een oude matcha of een matcha van mindere kwaliteit hebt.
Natuurlijk is de kleur geen perfecte indicatie, want zelfs binnen premium matcha's is er variatie. Sommige cultivars zijn donkergroen en andere lichtergroen, maar je snapt wel wat ik bedoel.
Nio Teas
Als je op zoek bent naar ceremoniële matcha, kun je een aantal van de beste theesoorten bekijken die we tijdens onze reizen door Japan hebben gevonden. We hebben tientallen boeren ontmoet en honderden verschillende matcha-theesoorten geproefd. Op nioteas.com hebben we een lijst met onze favorieten samengesteld, die je kunt bestellen met gratis wereldwijde verzending.
Zoals we al eerder zeiden, bieden we ook matcha van lattekwaliteit aan, afkomstig van een hoogwaardige bron. Het is belangrijk om een beetje kieskeurig te zijn, zelfs bij het maken van een latte.