Hoe maak je matcha-thee zonder garde?

Hoe maak je matcha-thee zonder garde? is waarschijnlijk een van onze meest gestelde vragen over matcha. Het ontbreken van een matcha-garde is geen reden om alle heerlijke smaken en gezondheidsvoordelen van matcha-thee te missen. 

In dit artikel gaan we de vraag beantwoorden:: Kun je matcha maken zonder een bamboegarde?. We geven je een paar handige methoden om thuis zelf matcha te maken, zelfs als je geen garde hebt. Laten we beginnen! 

Hoe maak je matcha-thee zonder garde? Complete video 

Wat is matcha?

Matcha is fijngemalen poeder van speciaal geteelde en verwerkte groene theebladeren, dat traditioneel in Oost-Azië wordt geconsumeerd. De groene theeplanten die voor matcha worden gebruikt, worden drie tot vier weken voor de oogst in de schaduw gekweekt; de steeltjes en nerven worden tijdens de verwerking verwijderd.

Ondanks de recente toename in populariteit, was het eigenlijk de oorspronkelijke methode voor theeconsumptie in Japan.

In tegenstelling tot de meeste theesoorten die in water worden getrokken, wordt matchapoeder direct met water gemengd. Hierdoor is matcha ongelooflijk uniek in de theewereld. Het heeft een krachtige smaak en talloze gezondheidsvoordelen. 

Kun je matcha maken zonder bamboegarde? Jazeker!

Make-a-maken zonder garde is mogelijk, maar het vereist wel wat extra geduld. Hoewel de chasen bamboegarde al honderden jaren wordt gebruikt om matcha te bereiden, is het nog steeds het beste hulpmiddel voor het bereiden van deze schuimige kommen matcha-thee.. In plaats van te vragen Kun je matcha maken zonder een bamboegarde?, kun je gewoon een gratis matchagarde bij ons krijgen.

We bieden een gratis chasen matcha garde en chashaku matcha lepel aan iedereen die zich aanmeldt voor de maandelijkse matcha club. Met deze aanbieding bespaar je niet alleen flink op een aantal van de beste biologisch geteelde matcha van Japan, je krijgt ook alle benodigdheden om het te bereiden. Meld je vandaag nog aan en zeg op elk gewenst moment op!

Make-up zonder garde: Top 5 Vervangers

De vraag of Hoe maak je matcha-thee zonder garde? kan worden opgelost door te experimenteren met een paar vervangers. In het volgende onderdeel bekijken we een paar hulpmiddelen die je in plaats van een matcha garde kunt gebruiken om thuis een kom matcha thee te zetten.  

#1 Melkopschuimer

Dit is misschien wel de beste vervanger voor een matcha garde, maar hij kan net zo duur zijn. De melkopschuimer werkt meestal op batterijen en draait rond om verschillende dranken te beluchten. Het wordt meestal gebruikt om cappuccino's en andere dranken met gestoomde melk te maken, maar het kan ook gebruikt worden om matcha-thee op te schuimen. 

#2 Mason-pot/fles

Als je vooral schuim op je matcha wilt, kan de weckpot een goed alternatief zijn voor de matcha-garde. Meng je matchapoeder met water, doe de deksel erop en schud goed. De matcha begint bijna direct te schuimen en je kunt het vervolgens in een glas schenken of direct uit de pot drinken. Het enige nadeel van deze methode is dat er veel klontjes ontstaan, waardoor de matcha niet lekker meer is. Het is daarom erg belangrijk om je matcha te zeven voordat je hem mixt. 

#3 Blender

Als mensen vragen Hoe maak je matcha-thee zonder garde?, De blender is een hulpmiddel dat vaak in gedachten komt. De meeste mensen denken dat dit de matcha direct laat schuimen, maar het is nog steeds vrij lastig om de juiste hoeveelheid schuim in de matcha te krijgen. Toen we de blender probeerden te gebruiken in een van onze thee-experimenten, ontdekten we ook dat hij de klontjes in de matcha niet echt losmaakte. 

#4 Metalen garde 

De metalen garde is een veelvoorkomend antwoord op de vraagKun je matcha maken zonder een bamboegarde?. Dit lijkt misschien een makkelijke oplossing, maar het is lastiger dan je denkt. De metalen haren van de garde snijden door het water zonder de thee te beluchten. Er zitten ook veel minder haren op de metalen garde, waardoor het minder goed werkt als garde. Bovendien is het bereiden van matcha vaak onderdeel van een rustgevende ochtendroutine, dus het laatste wat je wilt is het geluid van een metalen garde die tegen een kom schraapt. Met voldoende doorzettingsvermogen kun je echter wel schuim op je matcha krijgen met een metalen garde, maar het is veel lastiger. 

#5 Vork

Een vork gebruiken is de laatste optie voor mensen matcha maken zonder garde. Het is ongelooflijk moeilijk om schuim op een matcha te creëren met een lepel, maar technisch gezien is het mogelijk. De vork heeft gewoon niet de juiste grootte of het juiste aantal tanden om het echt effectief te maken bij het maken van matcha. Hoewel je met een vork in een mum van tijd matcha kunt mengen, werkt het op de lange termijn niet.  

Maakt het gebruik van een garde echt verschil?

Terwijl Maken Makelaars zonder garde Het is mogelijk, maar als je echt serieus aan de slag wilt met matcha-thee, kun je het beste investeren in een bamboe matcha-garde. Zodra je overstapt op het juiste matcha-gereedschap, zul je direct het verschil merken. Niet alleen wordt de bereiding van matcha aangenamer, maar ook de smaak zal veel zachter en romiger zijn.  

Een Matcha Latte Maken Zonder Garde

Makelaars zonder garde Het is zelfs mogelijk als je een matcha latte maakt. Onze twee favoriete methoden om matcha te maken zonder garde zijn met de shaker en met de melkopschuimer. Met de shaker hoef je alleen maar het matchapoeder met havermelk te mengen in plaats van met water en het vervolgens goed te schudden. Deze methode wordt in veel koffiebars gebruikt.

Met de melkopschuimer kun je een klein beetje water aan je matchapoeder toevoegen en het tot een pasta mengen. Voeg vervolgens een scheutje havermelk toe en roer het goed door met de melkopschuimer tot er een mooi schuim bovenop komt. Beide methoden zijn ongeveer net zo eenvoudig als het zetten van een gewone kop matcha. 

 

Wat heb je nodig om matcha te "kloppen"?

Om een goede kom matchathee te zetten, is het meestal aan te raden om een paar speciale hulpmiddelen te gebruiken. Een paar hiervan zijn gemakkelijk te vervangen, maar de garde is het lastigst. 

 

Chashaku

Eerst heb je een bamboelepel of chashaku nodig. Dit is een lepel die uit één stuk bamboe is gesneden en is ontworpen om matchapoeder uit een container te scheppen, zoals een matchablik of een "natsume". Dit wordt makkelijker gemaakt door het verticale ontwerp van de lepels, dat verschilt van het horizontale ontwerp van bijvoorbeeld een eetlepel. De chashaku is ook een prima maatbeker, want twee schepjes zijn ongeveer de perfecte hoeveelheid voor een kom matchathee. De chashaku kan eenvoudig worden vervangen door een gewone lepel, zorg er wel voor dat je een manier vindt om het poeder af te meten, want 1-2 gram is het streefdoel voor elke kom matcha.

 

Matchakom of chawan

Dan hebben we de matchakom, of chawan. Deze is vrij eenvoudig te vervangen door een gewone etenskom, maar hij heeft wel een paar belangrijke eigenschappen die hem ideaal maken voor het bereiden van matcha. Ten eerste is de theekom gemaakt van dikke klei, waardoor hij de warmte goed vasthoudt. Als de theekom goed wordt voorverwarmd voor gebruik, kan hij je kom matcha-thee langer warm houden, en zelfs je handen lekker warm. De theekom heeft ook een meer cilindrische vorm, met hogere wanden waardoor je de thee makkelijker kunt kloppen zonder te morsen, en waardoor je voldoende ruimte onderin hebt om je klopbewegingen te perfectioneren. 

 

Chasen of Matcha-garde

Eindelijk hebben we het hulpmiddel waar jullie allemaal op hebben gewacht: de beroemde chasen. Vergeleken met een gewone metalen garde heeft de chasen meer borstelharen en is hij veel lichter. Dit maakt het makkelijker om de thee te beluchten en hij is ook veel stiller. Hoewel je met een metalen garde ook matchaschuim kunt maken, kan het met de nodige vastberadenheid een behoorlijke herrie maken en onaangenaam in gebruik zijn.

Hoe wordt de Matcha Garde gemaakt?

De matchagarde wordt uit één stuk bamboe gesneden. Nadat de bamboestengel is geselecteerd, wordt deze zorgvuldig in ongeveer 16 verschillende segmenten gesneden. Deze segmenten worden vervolgens verdeeld tot er 80-100 extreem dunne borstelharen overblijven. Vervolgens wordt er afwisselend een draadje tussen de borstelharen gespannen. Elke oneven borstelharen worden naar binnen gebogen en elke even borstelharen naar buiten. Vervolgens worden de borstelharen gevormd en gekruld om hun uiteindelijke vorm aan te nemen. Dit kan erg lang duren, maar sommige chasen garden worden nog steeds op deze traditionele manier gemaakt.  

Hoe wordt Matcha traditioneel bereid? 

Japanse monniken

Japanse monniken reisden vaak naar China om van de Chinese monniken over het boeddhisme te leren. Naast het meebrengen van kennis en inzicht, brachten ze vaak ook thee mee. In China werd thee beschouwd als een medicinale drank en werd het gedronken om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. In die tijd werd Chinese thee in poedervorm gedronken. Ze persten theebladeren tot blokjes en maalden ze vervolgens fijn wanneer ze klaar waren om te gebruiken. Deze maalmethode werd een vroege versie van matcha-thee en was de eerste manier waarop thee in Japan werd gedronken.

Thee werd door de monniken gebruikt om hun concentratie tijdens meditatie te verbeteren. Net als koffie bevat thee cafeĂŻne, wat de geest kan stimuleren tijdens lange periodes van studie en concentratie. In tegenstelling tot koffie bevat thee ook een aminozuur genaamd l-theanine, dat een kalmerend effect op de hersenen heeft. Het resultaat is een kalm en alert gevoel dat perfect is voor meditatie. Sterker nog, het drinken van thee kan de alfa-hersengolfactiviteit stimuleren, dezelfde activiteit die tijdens meditatie wordt gestimuleerd. Dit kan leiden tot creativiteit, ontspanning en reflectie.

Monnik Eisai

In 1191 bracht een monnik genaamd Eisai theezaden mee uit China en plantte ze op het terrein hier bij de Kozanji-tempel. Hier begonnen de Japanse monniken met het verbouwen van hun eigen thee. Zo begon de consumptie van Japanse thee, beginnend bij de monniken, en later verspreidde het zich naar alle lagen van de Japanse samenleving. De samoerai zagen het als een manier om hun concentratie op het slagveld te verbeteren, en de hogere klassen gebruikten het om hun status en verfijning te tonen.

De populariteit van matcha-thee begon echt te stijgen tijdens het gebruik ervan in de Japanse theeceremonie. Tijdens de theeceremonie werd deze poederthee bereid volgens strikte regels en principes. Er werden speciale gereedschappen gemaakt om de perfecte kom matcha-thee te maken. Een van deze gereedschappen was de bamboe theeklopper of chasen. Deze garde is uit één stuk bamboe gesneden en heeft 100 kleine borstelharen die snel door het water bewegen en de thee beluchten, waardoor er een mooi lichtgroen schuim bovenop ontstaat.

hoe wordt matcha gemaakt

De schaduwwerking

Naast de ontwikkeling van de theeceremonie begon ook de thee zelf te verbeteren. Onderzoek en experimenten met thee leverden nog betere resultaten op. De belangrijkste innovatie voor matcha was misschien wel de ontdekking van schaduwwerking. 

Matcha wordt niet zomaar van theebladeren gemaakt; deze bladeren worden vóór de oogst beschaduwd om hun zoete en hartige smaak te verbeteren. In Japan was het gebruikelijk dat theeboeren de planten afdekten om ze tegen de kou te beschermen, maar ze ontdekten dat dit de smaak en kleur van de thee juist verbeterde. We weten nu dat dit komt doordat de theeplant meer chlorofyl en theanine produceert wanneer deze van zonlicht wordt afgesloten. 

Activering van de theanine

Theanine is verantwoordelijk voor de zoete en hartige smaak waar Japanse groene thee om bekendstaat. Nadat de theeplanten in de schaduw zijn geplaatst, selecteren de boeren alleen de bovenste bladeren voor de matcha. De bovenste bladeren en knoppen van de theeplant zijn het jongst en bevatten daarom de hoogste concentratie voedingsstoffen. De oudere, rijpere theebladeren zijn dikker en iets bitterder.

Deze zorgvuldige schaduwwerking en selectie van de theebladeren is wat matcha van hoge kwaliteit onderscheidt van matcha van lage kwaliteit. Matcha van hoge kwaliteit heeft een prachtige jadegroene kleur, een zachte smaak en zit boordevol voedingsstoffen. Matcha van lage kwaliteit heeft een veel minder aantrekkelijke kleur, een bitterdere smaak en minder voedingsstoffen. Deze matcha van lage kwaliteit wordt vaak verkocht als matcha van "culinaire kwaliteit" en wordt over de hele wereld in desserts gebruikt. Deze matchadesserts zijn vrij gebruikelijk in Japan en worden gemaakt door matcha van lage kwaliteit te mengen met room en suiker om de bittere smaak te verdoezelen.

Eerste oogst van de ceremoniële matcha 

Matha van hoge kwaliteit, van ceremoniële kwaliteit, is van nature zoet en zacht, wat betekent dat het met water gemengd en puur gedronken kan worden. Binnen de ceremoniële matcha kun je ook een eerste en tweede oogst hebben. De eerste oogst is een matcha van nog hogere kwaliteit, gemaakt van de verse theebladeren die in de lente worden geplukt. De theeplant wordt meestal geoogst tussen het vroege voorjaar en het midden van de herfst, dus in de winter heeft de theeplant een lange herstelperiode waarin hij voedingsstoffen uit de grond kan opnemen en in de bladeren kan opslaan. Deze bladeren, die rijker zijn aan voedingsstoffen, worden vervolgens in het vroege voorjaar geplukt, waardoor de eerste oogst veel smaakvoller is dan latere oogsten.

Het stoomproces

Nadat de bladeren zijn geplukt, worden ze op een vergelijkbare manier verwerkt als de meeste Japanse groene theeën. De bladeren worden gestoomd om oxidatie te voorkomen. Als deze stap wordt overgeslagen, zou de thee oxideren en in een zwarte thee veranderen. Het stoomproces sluit de smaak in en is de belangrijkste reden waarom groene theeën deze sterke plantaardige tonen behouden. Nadat de theebladeren zijn gestoomd, worden ze gedroogd en vervolgens worden de steeltjes verwijderd. Nadat de steeltjes zijn verwijderd, worden de theebladeren "tencha" genoemd (links) en zijn ze nog maar één stap verwijderd van matcha. De bladeren moeten uiteindelijk tot een fijn poeder worden vermalen, zodat ze direct met water kunnen worden gemengd. Dit gebeurt in een speciaal type molen (rechts).

Een matchamolen van normale grootte is nodig om het perfecte matchapoeder te produceren. Dit maalproces duurt ongeveer een uur om slechts 50 gram kostbare matcha van ceremoniële kwaliteit te produceren.


Laatste gedachten over het maken van matcha-thee zonder garde

Dus Kun je matcha maken zonder een bamboegarde?? Het antwoord is een beetje ingewikkeld. Ja, je kunt matcha natuurlijk ook zonder garde bereiden, maar het is lang niet zo lekker als matcha op de ouderwetse manier kloppen. Als je de traditionele methode eens wilt proberen, zou het ons enorm helpen als je onze selectie matcha en matcha gardes zou bekijken. Je kunt je ook gewoon aanmelden voor de maandelijkse matchaclub en we sturen je er eentje gratis toe!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4