Chai vs Matcha: de strijd om de theetijd laait op

chai versus matcha is een vergelijking die veel mensen maken. Beide theesoorten worden vaak als latte aangeboden in koffiebars over de hele wereld, maar ze hebben allebei een veel diepere traditie.

In dit artikel vergelijken we chai vs. matcha cafeïne, chai thee vs. matcha bereiding en meer. We laten je de unieke sterke punten van elk van deze dranken zien, zodat je zelf een beslissing kunt nemen.

Laten we beginnen!

 

Een kort overzicht van chai vs. matcha

Voordat we vergelijken chai versus matcha, We moeten een korte samenvatting van elk geven. Het is belangrijk om te onthouden dat "chai" het Hindi-woord is voor thee, maar het wordt vaak gebruikt om thee te beschrijven die gemaakt is van zwarte theebladeren, warme melk en een mengsel van kruiden en specerijen. 

Wat is matcha?

Matchapoeder is in wezen een groene thee in poedervorm, maar deze moet gemaakt zijn van speciale bladeren. Hoge kwaliteit ceremoniële matcha is van nature zacht, rijk aan voedingsstoffen en zeer moeilijk te maken. Deze thee wordt gebruikt in de Japanse theeceremonie. 

Als je meer wilt weten over matcha, hebben we er een hele encyclopedie over gemaakt! Je kunt hem hier lezen. 👉 Wat is Matcha? De enige echte Matcha-encyclopedie

Wat is Chai?

Chai thee wordt meestal gebruikt voor thee die wordt gemaakt door zwarte theebladeren en kruiden in melk en water te laten trekken en dit vervolgens door een zeef te gieten.

Deze drank wordt al eeuwenlang gebruikt op het Indiase subcontinent.

 

De productie van Chai versus Matcha

Nu we de fundamentele verschillen tussen chai versus matcha, hebben besproken, is het tijd om te bespreken hoe beide theesoorten worden geproduceerd. Laten we de productie van chai thee versus matcha vergelijken.

Als je je wilt verdiepen in de productie van matcha-thee, raden we je aan dit artikel hier te lezen. 👉 Hoe wordt Matcha gemaakt?

Matcha-theeproductie

Schaduw

Het werk van de boeren begint al voordat de theeplant wordt geoogst. Wanneer de theeplant aan zonlicht wordt blootgesteld, begint hij bittere stoffen te produceren, catechinen genaamd. 

Voor de meeste premium Japanse groene theeën, zoals matcha, Gyokuro en heel veel Sencha Om thee te maken, bedekt de boer de theeplanten met een speciaal net om de zon te blokkeren en de zoetere smaak te behouden.

Oogsten

Nadat de theeplanten 3 weken in de schaduw hebben gestaan, zijn ze klaar om geoogst te worden. Premium ceremoniële matcha moet gemaakt worden van de bovenste 3 scheuten van de theeplant, omdat deze het rijkst zijn aan voedingsstoffen en smaak.

Verwerking

Nadat de theebladeren geplukt en geplukt zijn, is het tijd om ze te verwerken. De bladeren worden in een stoombad gedompeld om oxidatie te voorkomen en hun plantaardige smaakprofielen te behouden. 

Ook de stelen van de bladeren worden verwijderd om de matcha een zachtere en zoetere smaak te geven.

Malen

Zodra de bladeren gedroogd zijn, zijn ze klaar om gemalen te worden. Dit maalproces vindt plaats in een grote stenen molen. Deze granieten molen heeft slechts een uur nodig om 50 gram matchapoeder te produceren. 

Productie van Chai thee (Indiase zwarte thee)

Als we het over chai thee hebben, worden doorgaans bladeren van Indiase zwarte thee gebruikt. Laten we eens kijken naar de oogst en verwerking van deze zwarte thee. 

Oogsten

Zwarte thee van hoge kwaliteit wordt meestal gemaakt door de jonge blaadjes te plukken, waarbij de bovenste drie blaadjes van de plant worden gebruikt. Deze theeën worden verwerkt volgens de orthodoxe methode, waarbij ze voorzichtig worden gerold om een groter blad te behouden. Zwarte thee van mindere kwaliteit wordt daarentegen op een andere manier gemaakt.

De CTC-methode, oftewel Cut Tear Curl, is uitgevonden om zwarte thee op grotere schaal te produceren. Nadat de blaadjes zijn verwelkt, worden ze in een machine gevoerd die ze in kleinere stukjes snijdt, zodat ze in een theezakje passen. Dit proces is een van de vele redenen waarom losse thee veel beter is dan thee in theezakjes. 

Oxidatie

Wat maakt chai thee vs. matcha Het verschil is dat matcha een groene thee is en chai-thee een geoxideerde zwarte thee. Groene theeën zoals matcha worden na de oogst verhit om het oxidatieproces te stoppen. Om het oxidatieproces te versnellen, worden zwarte theeën licht gekneusd om de sappen van het blad aan zuurstof bloot te stellen. 

Zwarte thee oxideert vervolgens op natuurlijke wijze en krijgt in die tijd een donkerdere kleur en een compleet andere smaak. Geoxideerde thee geeft een roodachtige of amberkleurige vloeistof, daarom wordt het in China rode thee genoemd in plaats van zwarte thee. 

Verwerking

Nadat de bladeren geoxideerd zijn, kunnen ze op grootte worden gesorteerd en gescheiden. De grotere bladeren worden gebruikt voor losse thee van hoge kwaliteit en de kleinere bladeren voor thee in theezakjes van lage kwaliteit. 

 

Chai vs. Matcha Smaak

De smaakverschillen tussen chai en matcha zijn verbluffend! Chai wordt niet alleen gemaakt van zwarte theebladeren, maar bevat ook verschillende kruiden en specerijen, waardoor het een compleet ander smaakprofiel heeft.

Chai Smaak

De smaak van chai kan worden omschreven als pittig, maar afhankelijk van hoe je het maakt, kan de thee ook zoet en melkachtig zijn. 

Kruiden zoals gember, kaneel en peperkorrels kunnen behoorlijk scherp zijn, maar de zwarte thee en kardemom kunnen de thee veel diepte geven, waardoor het een zeer genuanceerd smaakprofiel krijgt.

Een ander pittig ingrediënt dat ook goed werkt in de chai latte is kurkuma. Als je meer wilt weten over hoe dit goed samengaat met matcha, lees dan ons artikel: 👉 voordelen van matcha groene thee met kurkuma

Matcha Smaak

Hoewel matcha simpelweg gemaakt wordt van gemalen theebladeren, kan de smaak opmerkelijk genuanceerd zijn. De meeste hoogwaardige matcha-theeën hebben een melkachtig, zacht mondgevoel en tonen van gestoomde groenten.

Sommige matcha-theeën zijn nog complexer, met bloemige tonen of tonen van witte chocolade en kokosmelk. 

Als je een expert wilt worden in de smaak van matcha, kun je dit artikel hier lezen: 👉 Hoe smaakt matcha? Smaakkaart met video

 

chai vs. matcha cafeïne

Wanneer we het cafeïnegehalte van chai en matcha vergelijken, valt ons een klein verschil op tussen de twee theeën.

Laten we eens een snelle vergelijking maken tussen chai versus matcha wat betreft het cafeïnegehalte van elke thee. 

Trouwens, als je wilt weten welke theesoorten het meeste cafeïne bevatten en welke het minste, kun je deze volledige gids hier vinden. 👉 welke thee heeft de meeste cafeïne

Cafeïnegehalte van Matcha

Een hoogwaardige matcha-thee bevat 34 mg cafeïne per gram poeder. Dit lijkt misschien niet veel, maar een gemiddelde kom bevat 2 gram poeder en een half kopje water. Dit betekent dat een volle kop matcha wel 136 mg cafeïne kan bevatten!

Dit is meer dan alleen koffie, maar je voelt misschien niet dezelfde schok. Dat komt doordat matcha l-theanine bevat, wat de negatieve bijwerkingen van cafeïne, zoals nervositeit, angst en een dip, kan verzachten. Theedrinkers melden daarentegen een langer aanhoudend, kalm en alert gevoel dat hen de hele dag bijblijft. 

Cafeïnegehalte in Chai

Een typische chai latte bevat ongeveer 70 mg cafeïne per kopje. Dit betekent dat de hoeveelheid cafeïne in chai versus matcha relatief laag is. De cafeïne komt volledig uit de zwarte theebladeren, aangezien de typische kruiden zoals gember, kaneel, kardemom en zwarte peper allemaal cafeïnevrij zijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel de hoeveelheid cafeïne in chai versus matcha lager is, het nog steeds bijna net zoveel cafeïne bevat als een klein kopje koffie, wat aanzienlijk is. 

Hoe verhoudt matcha zich tot andere dranken met veel cafeïne? We hebben een heel artikel geschreven waarin we matcha-thee vergelijken met de cafeïne-zwaargewicht Yerba Mate, en je kunt er hier alles over lezen. 👉 Yerba Mate vs Matcha: er is een strijd gaande

 

Bereiding van chai versus matcha

Er zijn grote verschillen tussen chai-thee en matcha als het gaat om de bereiding van beide theeën. Beide theeën worden op een zeer unieke manier bereid, en we zullen ze hier allebei bespreken.

Bereiding van matcha

Matcha is uniek in de theewereld omdat het in poedervorm wordt geleverd in plaats van losse bladeren. Dit betekent dat het direct met water kan worden gemengd in plaats van te worden getrokken.

Wanneer je matchapoeder met water mengt, consumeer je het hele blad, in plaats van alleen de in water oplosbare componenten. Dit betekent dat je meer cafeïne, aminozuren en antioxidanten binnenkrijgt.

Wil je leren hoe je matcha-thee op de juiste manier bereidt? Dan hebben we de perfecte gids voor je! 👉 Hoe maak je de beste matcha?

Bereiding van Chai

De bereiding van chai versus matcha is heel anders. Chai thee wordt bijna meer als soep bereid dan als thee. Het water wordt gekookt met verschillende kruiden en specerijen, waarna de thee wordt getrokken en de melk wordt toegevoegd. 

Nadat alles in de pot is getrokken en heeft gesudderd, wordt het mengsel door een zeef gegoten. Dit betekent dat chai thee meer een infusie is dan een mengsel, maar het bevat wel elementen van beide. 

 

Gezondheidsvoordelen van Chai thee versus Matcha

De voordelen van chai thee vs. matcha zijn zeer vergelijkbaar. Beide dranken zijn rijk aan antioxidanten en kunnen gunstig zijn voor onze gezondheid, maar ze hebben elk hun eigen specifieke kracht.

Voor een complete lijst van de gezondheidsvoordelen van matcha kunt u dit artikel hier lezen. 👉 Wat zeggen wetenschappers over de voordelen van matcha? Ontdek het hier.

Gezondheidsvoordelen van chai thee

De mix van zwarte thee, verschillende kruiden zoals kaneel, kardemom, gember en kruidnagel, creëert een mengsel dat rijk is aan antioxidanten en bioactieve stoffen. Deze componenten worden in verband gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen en mogelijke voordelen voor de gezondheid van het hart. 

Bovendien kan de kruidenmix van chai thee de spijsvertering bevorderen, misselijkheid verlichten en een gevoel van warmte en comfort bevorderen.

Gezondheidsvoordelen van Matcha

Matcha, boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen, speelt een rol bij het bestrijden van oxidatieve stress en het versterken van het immuunsysteem.

Het unieke teeltproces, inclusief het beschaduwen van de bladeren, resulteert in verhoogde niveaus van chlorofyl en L-theanine aminozuren. 

Deze unieke mix biedt een harmonieuze energieboost en concentratievermogen, zonder de scherpte die cafeïne soms kan veroorzaken. 

Matcha wordt in verband gebracht met mogelijke voordelen zoals een versnelde stofwisseling, een scherper cognitief vermogen en een mogelijke ondersteuning van de hartgezondheid.

 

 

Chai versus Matcha: het eindoordeel

Als we vergelijken chai versus matcha zijn de verschillen duidelijk te zien. Deze theeën smaken anders, worden anders bereid en geproduceerd. 

Deze theeën delen echter veel overeenkomsten. Ze komen allebei van dezelfde plant en het zijn allebei gezonde en smaakvolle dranken. Het maakt niet uit welke je beter vindt, je kunt er baat bij hebben om beide in je dagelijkse routine op te nemen.

Als je dit artikel interessant vond, raden we je ten zeerste aan om ook dit artikel te lezen: 👉 Yerba Mate vs Matcha: er is een strijd gaande

Waar je goede Matcha kunt vinden

Als je geïnteresseerd bent in het zelf vinden van matcha, kun je een aantal van de beste matcha-theeën proberen die we tijdens onze reizen door Japan hebben gevonden.

Na tientallen boeren te hebben ontmoet en honderden verschillende matcha-theesoorten te hebben geproefd, hebben we een handvol van onze favorieten gevonden. We sturen ze graag naar jullie allemaal, met gratis verzending wereldwijd.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4