Wat is Cold Brew Groene Thee?
Nu we hebben besproken hoe je cold brew thee zet, laten we het hebben over wat cold brew groene thee precies is. Cold brew groene thee verwijst simpelweg naar thee die met koud water is gezet. Dit onderscheidt het van thee die met heet water is gezet en vervolgens is afgekoeld.
Thee die warm wordt gezet en koud wordt geserveerd, lijkt misschien op koud getrokken thee, maar in werkelijkheid zijn ze heel anders. Uiteindelijk komt het allemaal neer op de extractie.
Cold brew groene thee versus gekoelde thee
Zoals we in verschillende thee-experimenten hebben gezien, is de smaak van cold brew groene thee heel anders dan die van afgekoelde hete thee. Dit komt doordat wanneer de theebladeren in koud water worden getrokken, andere componenten uit de bladeren worden geëxtraheerd.
Koud getrokken thee is over het algemeen zachter en zoeter, omdat er minder bittere componenten uit het blad worden geëxtraheerd. Deze bittere componenten worden alleen geëxtraheerd bij een hogere temperatuur of een langere trektijd.
Wat zijn de voordelen van koud gebrouwen groene thee?

Naast koel en verfrissend, heeft koud gebrouwen groene thee ook voordelen die verder gaan dan de temperatuur. Het koele water onttrekt minder van de bittere catechines aan het blad, maar wel veel van de zachte en zoete theanine.
Wat is theanine?
Theanine is het aminozuur in het theeblad dat groene thee zijn zoete en hartige smaak geeft. De theeplant kan vóór de oogst in de schaduw worden gezet, zodat er meer van deze theanine behouden blijft.
Dit is de reden waarom theesoorten die in de schaduw staan, zoals Gyokuro en kabuse Sencha hebben die sterke zoete en hartige smaak. Als je brouwt Gyokuro Als je de thee koud zet, proef je nog steeds veel smaak, maar minder bitter.
De effecten van theanine
Naast een aangename zoete smaak, brengt theanine ook een aantal fantastische gezondheidsvoordelen met zich mee. Theanine kan de bloed-hersenbarrière passeren en zou een kalmerend effect op de hersenen hebben.
Dit zou de reden kunnen zijn waarom theedrinkers aangeven dat ze zich de hele dag door kalm en alert voelen. L-theanine dempt de bijwerkingen van cafeïne, zodat je energie krijgt zonder een dip of nervositeit.
Welke theesoorten zijn het lekkerst als je cold brew groene thee zet?
Een van de nadelen van cold brew groene thee is dat het de rauwe kracht van warm gezette groene thee mist. Als je heerlijke koude thee wilt zetten, moet je een thee vinden die veel smaak biedt. Hier zijn een paar van onze favorieten.
Gyokuro
Zoals we al eerder zeiden, Gyokuro Thee kan worden gebruikt om heerlijke koude thee-infusies te maken. Deze premium groene thee heeft dankzij het lange schaduwproces een rijke, hartige of "umami"-smaak, en koud getrokken kan hij zelfs een vleugje fruitigheid krijgen.
Wij gebruiken graag een gemengde thee. Gyokuro voor onze koude thee-infusies zoals de Sasa Hime, omdat deze thee een goed uitgebalanceerd en zacht smaakprofiel creëert.
fukamushi Sencha
Terwijl alle Sencha thee wordt na de oogst gestoomd, sommige Sencha Deze worden langer gestoomd dan andere. Deze staan bekend als fukamushi. Sencha of diep gestoomde thee. Tijdens het langere stoomproces krijgen deze theeën een sterkere smaak die perfect werkt als cold brew.
fukamushi Sencha Koffiesoorten zoals de Yamaga no Sato krijgen een donkerdere groene kleur en een zachtere, fruitigere smaak als ze als cold brew worden bereid.
Matcha-iri Sencha
Om een aantal van de krachtigste koude thee-infusies te maken, kunt u gebruikmaken van wat matcha-iri wordt genoemd Sencha , die wordt gemaakt door matchapoeder te mengen met Sencha bladeren. Dit matchapoeder wordt aan het water toegevoegd om een troebele groene thee te creëren met koud water en een rijke fruitige smaak.
De shizuku Sencha is ontworpen als de perfecte thee voor cold brew en zorgt voor een rijke en krachtige smaak, zowel als warme thee als als cold brew groene thee.
karigane
Karigane thee is misschien niet zo krachtig als sommige andere koude thee-infusies, maar het zorgt wel voor een goede balans. Deze thee wordt gemaakt van de stengels en bladeren van schaduwrijke theeplanten, zoals die gebruikt worden om thee te zetten. Gyokuro .
Van de schaduwrijke bladeren krijg je de zoete umami die je zou verwachten van een koud getrokken thee zoals Gyokuro , Maar de stengels geven je een milde strosmaak. Deze cold brew groene thee is vrij fruitig en heeft een vleugje komkommer in de afdronk.
Inspiratie voor koude thee-infusies
Als je koude thee nog lekkerder wilt maken, zijn er een paar dingen die je kunt proberen!
Hoe maak je cold brew groene thee koeler?
Je bent misschien geneigd om ijsblokjes aan je koude thee-infusies toe te voegen, maar als deze smelten, verwateren ze de drank en verdunnen ze de smaak.
We raden aan om je cold brew groene thee in de koelkast te bewaren, zodat hij lekker koel is wanneer je hem drinkt. Maar als je toch ijsblokjes moet gebruiken, raden we je aan om groene thee-ijsblokjes te gebruiken. Deze maak je door groene thee in een ijsblokjesvorm te gieten en een nacht in de vriezer te leggen.
Hoe maak je cold brew groene thee nog smaakvoller
Als je je koude thee-infusies nog smaakvoller wilt maken, kun je bevroren fruit aan de drank toevoegen. Dit bereikt twee dingen. Ten eerste helpt het om je thee met koud water koeler te houden zonder de smaak te verdunnen.
Dit voegt ook een lekkere fruitige smaak toe aan je cold brew groene thee, die goed past bij de van nature zoete en zachte smaken van de koude thee-infusies.
Alcoholische drank
Als je je avond wat pittiger wilt maken en toch de cold brew-sfeer wilt behouden, raden we ons recept van harte aan Longdrink met groene thee en alcohol gemaakt door een mixoloog! Het is een van de favoriete recepten van onze lezers 🍸
Hoe maak je cold brew thee nog lekkerder
Natuurlijk kun je cold brew thee op de traditionele manier bereiden, maar als je het echt pittiger wilt maken, kun je de Kooridashi-methode gebruiken.
Hierbij vul je een theepot met ijsblokjes, doe je er wat theeblaadjes bovenop en laat je de smeltende ijsblokjes de theeblaadjes langzaam trekken. Hierdoor komt de thee net boven het vriespunt, waardoor de met koud water getrokken thee nog zoeter wordt.
Dit proces duurt even, dus je kunt de ijsblokjes alvast klaarzetten voordat je aan de slag gaat of boodschappen doet. Als je terugkomt, heb je een heerlijke pot koude thee!